Citiram sebe od pre godinu dana:
" S obzirom da je sezona zelja, šteta bi bila propustiti njegovu upotrebu.
Od zelja se mogu praviti razne pite, čorbice, ali obično svi najviše vole sarmice od zelja pripremljene na klasičan način - sa mesom.
Moje sarmice od zelja su posne, nemaju puno sastojaka, brzo se pripremaju, a ukusne su.
Pa, probajte ih!."
Prošle godine (na samom početku mog pisanja o hrani) napisala sam recept za sarmice od zelja.
Sada sam ih malo obogatila sokom od paradajza i prilogom od povrća.
Neophodni sastojci:
30 listova zelja
30 ravnih kašičica pirinča
1 glavica crnog luka
20 g pečenog, mlevenog, susama
2 kašičice domaće mešavine začina
1 čen belog luka
3 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1 dl soka od paradajza
Prilog:
2 srednja krompira
2 veće šargarepe
1 manji celer
Priprema:
Sitno iseckan crni luk popržiti dok ne porumeni. Dodati alevu papriku i pržiti nekoliko sekundi. Nakon toga dodati pirinač koji ste prethodno oprali. Doliti dve šoljice vode. Na laganoj temperaturi prokuvati dok se voda ne upije. Dodati so, biber, suvo povrće, susam i sitno iseckan beli luk.1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1 dl soka od paradajza
Prilog:
2 srednja krompira
2 veće šargarepe
1 manji celer
Priprema:
Sa listova skinite žile (ukoliko blanširate zelje, ne morate skidati žile) i uvijte sarmice. Nalijte ih vodom da ogreznu, dodajte sok od paradajza i kuvajte oko pola sata na nižoj temperaturi.
Aako vam ostane fil rasporedite ga po šerpi.
Aako vam ostane fil rasporedite ga po šerpi.
Dok se sarmice kuvaju, obarite povrće. Očistite ga, isecite na manje komade, stavite u kipuću vodu i kuvajte dok ne omekša, desetak minuta.
Prilikom serviranja, na tanjir prvo stavite povrće, pa sarmice i sve prelijte sokom od sarmica.
No comments:
Post a Comment