Velika većina ne voli da provodi mnogo vremena za šporetom. Posebno ne svakog dana.
Kako god vam delovalo, najviše volim da pripremam brzinske ručkove ;)
Ima onih koji kažu: "Napravi picu, ti ćeš to na brzinu - brže nego neko drugi!"
Da, ja sam instant domaćica sa čarobnim štapićem.
Naravno da to nije uvek moguće pripremiti ručak na brzinu.
Kada god sam u mogućnosti, skratim postupak pripreme jela ili radim više stvari u isto vreme -napravim plan kada, šta i kako i za vrlo kratko vreme pripremim dosta toga.
Jednostavno, dobra organizacija je ključ uspeha.
Naravno, podrazumeva se da se neke stvari ne mogu spremiti brzinom svetlosti, npr. pasulj zahteva malo dužu termičku obradu, a posebno ukoliko ne koristite ekspres lonac.
Ali, za to vreme (dok se pasulj kuva) možete pripremiti još nešto, slatko, na primer.
Ili, upotrebite pasulj iz konzerve ako vam se baš žuri.
Eto tako, to bi bilo ukratko o mom "brzinskom" snalaženju u kuhinji ;)
Danas sam ručak pripremila bukvalno za 15-tak minuta, ali nije u pitanju ništa komplikovano - pirinač sa začinima i mešavina povrća.
Da napomenem da od istih sastojaka, pa čak i istih jela, možete dobiti druge ukuse.
Kada pripremam pirinač, nekada propržim prvo začine na ulju ili gi-u, a nekada ih dodam na kraju. Ukusi se zaista razlikuju.
Brzinski pirinač ili proso pripremam tako što na ulju propržim kim, kari, kurkumu i biber (najčešće), dodam pirinač, nalijem vodom i kuvam dok pirinač ne omekša.
Pored navedenih začina možete koristiti i bilo koje druge.
Na kraju možete dodati parmezan, neki drugi sir (ako niste vegan ili ne postite), origano, bosiljak...
(Pirinač možet začiniti i belim vinom ili obogatiti orašastim plodovima.)
S obzirom da ne jedem meso, uz pirinač pripremam povrće.
Danas sam koristila gotovu zamrznutu mešavinu (što dodatno ubrzava pripremu jela) koju sam prodinstala na srednjoj temperaturi (na malo ulja) dok se pirinač kuvao.
Ne koristim uvek gotove mešavine već sama kombinujem razne vrste povrća - svežeg ili zamrznutog, u zavisnosti od godišnjeg doba.
U šerpu sipam malo ulja, kada se zagreje dodam povrće, malo vode po potrebi i dinstam povrće dok ne omekša.
Na kraju ga začinim - možete koristiti začine po želji.
Ponekada koristim samo so i biber, a nekada ni sama ne znam šta sve stavljam ;).
Na samom kraju, prilikom služenja, uvek dodam još nešto, danas su to bili kapari i pečen susam.
Uz ovo posno jelo možete poslužiti bilo koju salatu.
P.S. Količine namirnica odredite sami u zavisnosti od potrebe.
Prijatno!
Ako imate koji minut više, savetujem da probate Musaku od patlidžana, Rižoto sa paprikama, Ćubine taljatele, Kobasice sa povrćem, Slatku testeninu i još mnogo toga.
No comments:
Post a Comment