Sunday, April 19, 2015

Orijentalni kuglof



Miris istoka i oblik zapada kao savršen spoj.
Naravno, ništa ne bi bilo tako savršeno bez moje mašte.
Ne mora sve biti strogo po receptima i pravilima.
Ne očajavajte ako nemate neke od sastojaka jer im uvek možete naći adekvatnu zamenu.
Koristite ono što sebi možete da priuštite. Nemojte čeznuti za skupim i nepristupačnim sastojcima.
Još uvek sam pod uticajem ukusa i mirisa istoka, posebno Indije.
Tako je nastao ovaj orijentani kolač-kuglof za koji nisam imala recept sve dok ga nisam osmislila.
Nemam informaciju da li se u Indiji pripremaju kuglofi, ali toplo im preporučujem da ga pripreme po mom receptu ;)
Kolač ima orijentalni ukus, pa verujem da bi im se dopao.


Neophodni sastojci:
200 ml belanaca:
120 g braon šećera (ili običnog);
10 g vanilin šećera;
80 g istopljenog gi-a ili običnog maslaca;
80 g brašna po izboru;
80 g mlevenih badema;
1/2 kašičice praška za pecivo;
1/2 kašičice cimeta;
1/4 kašičice đumbira u prahu;
1 kašičica rendane kore od limuna;
prstohvat muskatnog oraščeta;
(ukoliko imate zeleni kardamom, dodajte malo)

Glazura:
100 g čokolade;
3 kašike vode;
1 kašičica gi-a ili običnog maslaca.



Priprema:
Belanca i šećere umutiti u čvrst sneg, dodati istopljen maslac, potom i sve ostale suve sastojke. Izmešati i peći u modli za kuglof (ili u običnoj modli prečnika oko 20 cm) 40-tak minuta na 150 stepeni.
Prohlađen kuglof preliti čokoladnom glazurom i dekorisati po želji. Možete koristiti komadiće čokolade, bilo koje orašaste plodove, suvo grožđe i slično.

Takođe, kuglof možete preliti sosom od jogurta uz dodatak začina, meda i nekog bobičastog voća.
S obzirom da jogurt ne volim, zamenila sam ga čokoladom ;)


 Uz kuglof možete poslužiti limunadu od đumbira-đumbir, limun, med, voda, nana.



2 comments:

  1. Kuglof izgleda odlično i mogu da zamislim kako je lepo mirisalo dok se peklo.

    ReplyDelete