Thursday, April 16, 2015

Slatke korpice

(Na fotografiji je korpica sa moka punjenjem - ganaš od bele čokolade sa mlevenom kafom)


Slatko prhko testo u obliku korpica, ali po receptu koji sam sama kreirala.
Uobičajen način pripreme prhkog testa je kao za vanilice.
Ali meni se testo pripremljeno na ovaj način više dopalo kada je u pitanju posna varijanta. 
Može se koristiti za sve i svašta - za izradu korpica, keksića, tartova...
U ovo testo možete dodati i kakao - količinu brašna smanjite za gramažu kakaoa.
Nisam pravila sa kakaom, ali savetovala sam druge i kažu da su prezadovoljni.


Neophodni sastojci:
220 g mekog brašna;
80 g margarina (ili maslaca ako ne treba da budu posne);
20 g vanilin šećera;
po prstohvat praška za pecivo i sode bikarbone;
80 ml karamel sirupa.

Neophodni sastojci za karamel sirup:
60 ml šećera;
60 ml vode.



(Na fotografiji je korpica sa lešnik punjenjem - čokolada, šećer, mleko, margarin/maslac, mleveni lešnik, može se dodati i mleveni keks, dodavala sam malo mlevene plazme)

Priprema:
Prvo napravite karamel sirup. 
Stavite šećer da se karamelizuje na nižoj temperaturi. 
Karamel ne treba da bude jako taman, već svetlo braon.
Dodajte vodu i isključite ringlu. 
Neka se krčka dok je ringla vrela. 
Ako imate indukcione ploče (ringle), ringle koje se ohlade čim se isključe ili kuvate na plin, sirup treba da vri 4-5 minuta, na niskoj temperaturi.
Dobićete više od 80 ml sirupa. 
(Ostatak sirupa ćete iskoristiti kada budete premesili ostatake testa.)

Sjedinite sve suve sastojke i istrljajte ih sa maslacem (margarin koristite za posnu varijantu ili po želji), sipajte ohlađen sirup i umesite glatko testo.
Upakujte ga u kesu i ostavite desetak minuta u frižideru.
Ako žurite, možete sa njim raditi odmah.
Testo razvijte 3-5 mm debljine (po želji i potrebi) vadite željene oblike (krugove, cvetiće, zvezdice...) i stavljajte na pleh za mini mafine sa spoljne strane, izbockajte viljškom i pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta.
Sve korpice na fotografijama su napravljene od istog testa ako se pitate zašto su neke svetlije, a neke tamnije.
Tamnije korpice su nusproizvod dužih telefonskih razgovora.
Kuvarice, manje zbori da ti ručak ne zagori ;).
Inače, ako korpice svesno pečete duže, pored toga što imaju drugačiju boju, imaju i drugačiji ukus -vrlo prijatan.

Ovako pripremljene korpice možete puniti raznim kremovima. 
Preporučujem ganaš kremove (od bele, mlečne ili crne čokolade) uz dodatak narandže, kafe, lešnika, oraha...


(Na fotografiji je korpica sa punjenjem od višanja - višnje iz slatkog i "pijane" višnje, mleveni keks po izboru, orasi, margarin/maslac)


(Moka punjenje sa bademima)



No comments:

Post a Comment