Saturday, April 25, 2015

Beogradski festival slatkiša "I Love my Candy"


Prvi Beogradski festival slatkiša "I Love my Candy" otvoren je juče, 24.04.2015., godine u Gastromag Professional Centru ispred Delta City-ja.
Festival su otvorili:
Predrag Filipović, direktor Gastromag magazina;
Martin Chiffers, President pastry team, United Kingdom;
Vik Jensen, predsednik Diplomatske Asocijacije Srbije.

 (Peđa Filipović)

 (Vik Jensen i Martin Chiffers)

Program su vodili Dejan Pantelić i Irena Karaklajić.


Ono što je privuklo posebnu pažnju jeste svakako gostovanje svetskih zvezda poput Martina Chiffers-a i Gary Filbey-a (potpredsednik Svetskog Udruženja Mastera Šefova).



Naravno, pored svetskih zvezda, bile su prisutne i naše gastronomske zvezde - Radomir Raša Vlačić (poznatiji kao Raša Vatrenka), Vlajko Pešić i mnogi drugi.

 (Raša Vatrenka u sredini)

(Vlajko Pešić)

Posebnu pažnju svih prisutnih privukao je master class koji je održao Martin Chiffers (o master class-u ću pisati u sledećem postu).
Detalje sa master classa, možete videti OVDE.


Tokom festivala održana su brojna takmičenja profesionalaca.
Pratila sam predstavnike restorana "Madera" koji su pripremili sjajne poslastice.
Vremenske prilike nisu nikome išle u prilog. U prostoru je bilo više od 30 stepeni. Svi su dali maksimum od sebe.
(Najviše se namučio Martin Chiffers. Ali kao i svaki profesionalac, savršeno se snašao - visoka temperatura ga nije sputala prilikom izrade čokoladne skulpture.)

A kako je ocenjen Maderin tim, možete videti na fotografijama.

















Nakon degustacije, stučni žiri je dao nekoliko saveta takmičarima - poželjno je koristiti sveže voće, posebno ako koristite više vrsta voća, zamrznuto voće kvari izgled poslastica kada se otopi, čokolada bi trebalo da bude malo mekša (tanja)... Takođe, takmičare su posavetovali da ubuduće sipaju manje sosa od čokolade i da on bude topliji kako bi dodatno omekšao čokoladnu kuglu...













No comments:

Post a Comment