Došla sam do zaključka da je jako bitno kako ih pečete, pa svoje iskustvo delim sa vama.
Takođe, bitno je i kako ćete ih začiniti - ja sam se odlučila za nezaobilazni limun, vanilu i cimet.
Neophodni sastojci za testo:
1 dl ulja
2,5 dl vode
150 g brašna
4 srednja jajeta
Neophodni sastojci za šećerni sirup:
500 g šećera
6 dl vode
10 g vanilin šećera
1 manji limun
cimet (po ukusu)
Priprema:
Prokuvati vodu i ulje, skoliniti sa ringle, pa umešati brašno. Mešati dok smesa ne postane glatka. Kada se ohladi, dodati jaja, jedno po jedno i mutiti. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Napuniti špric i oblikovati tulumbe dužine oko 10 cm (ili manje po želji).
Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti ih da stoje još 5 minuta.
Šećerni sirup pripremiti na sledeći način:
Vodu i šećer staviti da provri, kada provri, dodati pola limuna isečenog na kolutove (ako je prskan, oljuštiti ga), smanjiti na nižu temperaturu i krčkati sirup 10-tak minuta. Potom dodati prstohvat cimeta (ili više po želji), sok od limuna i vanilin šećer. Prokuvati još koji sekund.
Mlakim sirupom preliti tulumbe.
Ukoliko volite da tulumbe "plivaju", napravite više sirupa.
Po meni je ovo sasvim dovoljno, s tim što je potrebno povremeno okretati ih kako bi ravnomerno upile sirup.
Ova količina testa je dovoljna za 30-tak tulumbi.
No comments:
Post a Comment