Saturday, February 28, 2015

Rum torta


Stara dobra rum torta se može napraviti u obliku torte, ali i u obliku kolača - u zavisnosti od prilike.
Rum tortu pravim kao kolač kada pripremam sitne kolače.
Uobičajeni način pripreme je sa roze šećernom glazurom, po originalnom receptu.
Najčešće je prelivam čokoladnom glazurom.
Rum torta se priprema od malo sastojaka.
Posebnost joj daju šarene kockice, aroma maline, kakao i domaći džem.
Rum torta se priprema od tri vrste biskvita - žuti, roze i braon.
Za fil se koriste sve tri vrste biskvita, a gore i dole je žuti biskvit.
Bisvit možete napraviti onaj koji najčešće pripremate, ovo je samo predlog.
U biskvit često dodajem ulje, ali može i bez.


Rum torta, sastojci

Sastojci za koru 1:
4 jajeta;
4 kašike šećera;
5 kašika oštrog brašna.

Sastojci za koru 2:
4 jajeta;
4 kašike šećera;
5 kašika oštrog brašna;
1/2 kašičice ekstrakta od maline;
1 kašičica kakaoa;

Sastojci za povezivanje testa:
500 ml pekmeza od kajsije;
100 g šećera;
1,5 dl vode;
10 g vanilin šećera;
rum po ukusu (ukoliko koristite običan rum, smanjite količinu vode za količinu ruma koju ćete upotrebiti. ukoliko koristite ekstrakt od ruma, ne treba smanjivati količinu vode.)

Glazura:
150 g čokolade;
5 kašika vode;
1 kašičica margarina ili maslaca.


Rum torta, priprema:
Za koru umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se on ne otopi.
Dodati žumanca jedno po jedno i neprekidno mutiti.
Na kraju lagano umešati brašno.
Koru peći u podmazanom i pobrašnjenon plehu približnih dimenzija 18*25 cm 10 minuta na 150 stepeni i 5 minuta na 200.
Prohlađenu koru preseći popreko na pola i premazati sa unutrašnjih strana pekmezom od kajsija.

Priprema druge kore je ista samo se razlikuje u tome što  smesu treba podeliti na 3 dela - jedan deo ostaje žut, u drugi se dodaje kakao, a u treći ekstrakt od maline.

Sve tri vrste biskvita izliti u isti pleh, vodeći račiuna da se ne izmešaju.

Kada se kora ohladi, iseckati je na kockice približnih dimenzija 2*2 cm i izmešati sa mlakom smesom od pekmeza koja se priprema tako što se sjedine svi navedeni sastojci u delu "sastojci za povezivanje testa". Smesa se kuva nekoliko minuta od momenta kada provri.

Pleh u kom se pekla kora 1 obložiti rastegljivom folijom, staviti jednu polovinu kore, preko nje nadev koji je pripremljen od kore 2 (lepo ga poravnati) i preko drugi deo kore 1. Prekriti folijom i rukama lagano pritisnuti tortu po celoj površini kako bi se svi sastojci sjedinili i kako bi torta bila kompaktna.

Ostaviti je da odstoji oko sat vremena.

Okrenuti je na tacnu (deo koji je bio dole, treba da bude gore) i preliti glazurom od čokolade ili šećernom glazurom koja se priprema kao za rozen tortu.
Umesto šećerne glazure,  rum torta se može obložiti roze fondanom.
Umesto pekmeza od kajsija, možete korisiti neki drugi pekmez ili džem po izboru.
Ukoliko želite da žuti biskvit ima intenzivniju boju, dodajte malo kurkume.

Rum torta sa roze glazurom

Rum torta (sitni kolači)

Rum torta sa čokoladnom glazurom

Rum torta sa roze čokoladom.




No comments:

Post a Comment