Neophodni sastojci za boraniju:
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
1 srednji krompir
300 g boranije
1 čen belog luka
1 rukohvat mirođije
po ukusu: so i biber
po potrebi: ulje
Neophodni sastojci za patlidžan:
300 g patlidžana
1 kašićica aleve paprike
1 lovorov list
1 čen belog luka
po ukusu:s o, biber, korijander, mleveni kim, mrvljeni ruzmarin, muskatni oraščić, kurkuma, piment (najkvirc), majoran, peršunov list
3 kašike pečenog susama
Priprema:
Sitno iseckan crni luk pržiti dok se ne omekša i dok ne porumeni, pa ga podeliti na dva dela-jedan deo prebaciti u drugu šerpicu u kojoj će se pripremati patlidžan
U prvi deo dodati iseckanu šargarepu, krompir i boraniju, sipati 1 šolju vode i krčkati dok se povrće ne omekša. Potom dodati iseckan beli luk, mirođiju, so i biber. Krčkati još koji minut.
Za pripremu patlidžana u dinstan luk dodati alevu papriku i propržiti je nekoliko sekundi, pa dodati sitnije iseckan patlidžan (koji ste prethodno posolili i ostavili da odstoji kako bi iz njega izašla gorčina).
Sipati 1 dl vode, dodati lovorov list, sitno iseckan beli luk i krčkati ga na nižoj temperaturi dok se ne omekša. Dodati navedene začine po ukusu i prokuvati još nekoliko minuta. Umešati susam.
Ukoliko dodate salatu, imaćete kompletan posan obrok ;).
Naravno, niste u obavezi da koristite sve navedene začine-koristite one koje volite.
Dovoljno je staviti po prstohvat ili dva od svakog začina.
Posno jelo.
No comments:
Post a Comment