Sunday, March 29, 2015

Prolećni hleb ili hleb od zelja


Zeleni prolćni hleb u sezoni zelja.
Rešila sam da napravim hleb od zelja.
Nisam ga nigde videla ni jela, nego onako...
Htela sam da vidim kakavog će ukusa biti zeleni hleb.
Pravila sam ga samo od crnog brašna, pa mu je tekstura svakako drugačija nego kada bi se napravio od belog brašna.
Ima punoću i žilaviju teksturu, ali meni se dopada jer ne volim vazdušaste, "slamaste", hlebove.
Kim obožavam, pa ga samim tim stavljam gde stignem.
Ukoliko ne volite neki od sastojaka, slobodno ga eliminišite prilikom pripreme.


Neophodni sastojci:
600 g crnog brašna, tip 850 ili 950;
50 g palente;
1 kašičica morske soli;
1 kašika kima;
100 g zelja;
10-15 g svežeg kvasca;
2 kašičice šećera;
2,5 dl mlake vode;
50 g kukuruznog brašna za oblikovanje hleba (gramaža je data okvirno).



Priprema:
Sjediniti 1,5 dl vode, šečer, kvasac i 100 g brašna.
Ostaviti da kvasac naraste.
Oprano i zelje izblendirati sa ostatkom vode (1 dl) i dodati so.
U kvasac sipati izmiksano zelje, pa dodati sve ostale sastojke.
Umesiti testo.
Pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Podeliti na dva dela i napraviti dve veknice  (prilikom oblikovanja veknica, radnu površinu posipati kukuruznim brašnom).
Hleb peći u zagrejanoj rerni na 170-200 stepeni 30-tak minuta.




Uz hleb od zelja i čorba od zelja. Jer sličan se sličnom raduje ;)

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment