Friday, March 27, 2015

Proleće u činijici (salata)



   Današnji dan ne liči baš na proleće. Mada, ni jučeašnji nije bio pravi prolećni dan...
Bilo kako bilo, proleće je uveliko prisutno-cveće, povrće, zeleniši...
Vesnici proleća na sve strane.


Ova salata se brzo priprema pod uslovom da imate proklijala zrna suncokreta.


Neobičnog je, ali jako prijatnog ukusa.


I  ljutić u glavnoj ulozi kao jedan od vesnika proleća ;)


Neophodni sastojci:
100 g proklijalih zrna suncokreta;
1 šaka matovilca;
1 šaka divlje rukole;
3 rotkvice;
1 mandora.


Priprema:
Rotkvice i oljuštenu mandoru iseći na manje komade. Sjediniti sa svim ostalim sastojcima.
Prolećna salata je spremna za potrebu.
Po ukusu, možete dodati malo balzamiko sirćeta.


Napomena: proklijala zrna suncokreta ćete dobiti za dva do tri dana (ponekada klijanje može trajati i duže).
Suncokret stavite u veću posudu (da pokrije dno) sipajte vodu (da ogrezne) i ostavite da prenoći.
Ujutru prospite vodu i isperite suncokret. Ocedite ga. Posudu pokrijte vlažnom krpom.
Suncokret ispirajte 3-4 puta dnevno. Krpu vlažite po potrebi.
Klice ne bi trebalo da budu duže od 1-2 cm.
Pre upotrebe, klice stavite na Sunce kako bi se stvorio hlorofil.


No comments:

Post a Comment