Lisnati venčići su grickalica. Mogu da posluže npr. kao užina.
Verovatno će neko reći kako nisu zdravi, ali ja ne polemišem na tu temu jer bih otišla u digresiju.
Pitanje "šta je zdravo, a šta ne?" poistovećujem sa pitanjem "šta je starije-jaje ili kokoška?!".
Po meni, postoje zdravije i manje zdrave namirnice, ali ne smatram da osobe koje konzumiraju manje zdrave namirnice treba da osećaju grižu savesti.
Pa da krenemo sa receptom.
Ovo je vrlo jednostavno za pripremu. Poenta je u pečenju.
Neophodni sastojci:
500 g lisnatog testa;
1 kašičica morske soli;
1 kašika suvog začinskog bilja (po izboru).
Priprema:
Rernu zagrejati na 200 stepeni (ako je jaka, onda na 170).
Lisnato testo razviti 4-5 mm debljine (ako već nije razvijeno).
Seći ga na trake debjine oko 1,5-2 cm i dužine oko 20 cm.
Napraviti pletenice od po dve trake i oblikovati venčić. Postupak ponavljati dok ima testa.
Venčiće posuti morskom solju i začinskim biljem.
Peći ih 20-tak minuta dok lepo ne porumene. Venčići treba da budu reš kako bi ostali hrskavi i kada se ohlade.
Odlična ideja za Uskrs, tada se obično prave dževreci, venčići i sl.
ReplyDeleteHvala, a još se i brzo pripremaju ;)
Delete