Tuesday, February 17, 2015

Rižoto od heljde (Heljdoto)

Možda ovo nije najpravilniji naziv, ali ne marim.
Bitno je da znate o čemu se  radi.
Pravi rižoto se pravi od pirinča, a u ovom receptu je heljda preuzela njegovu ulogu.
Tako da se može nazvati heljdoto.
Ukoliko niste iskusni u pripremanju heljde, evo jednog predloga.


Sastojci:
2 kašike ulja;
1 manji crni luk
1 šargarepa;
1 šaka graška;
1 šaka kukuruza šećerca;
4 pečurke po izboru (ja sam koristila suve vrganje koje sam prethodno potopila u vodu, 1 rukohvat);
po ukusu: so i biber;
100 g tostirane heljde;
po prstohvat sledećih začina: muskatni oraščić, korijander, kurkuma, origano, bosiljak;
1 šaka svežeg peršunovog lista.


Priprema:
Heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini.
Kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici.
Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi heljda upila tečnost.
Luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak.
Dinstati uz povremeno dodavanje vode (po potrebi), 10-tak minuta.
Sjediniti povrće sa heljdom.
Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru.
Ja sam imala bebi šargarepe koje sam prodinstala i služila uz ovako pripremljenu heljdu.
Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.


Kada je u pitanju upotreba začina, kombinujte one koje volite.
P.S. Posno jelo.

No comments:

Post a Comment