"Šipak šubare" su dobile ime po pekmezu (marmeladi) od šipka koji sam koristila za pripremu ovih kolača.
Neophodni sastojci za koru:
5 jaja (S klase)
100 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika mlevenog keksa
1 kašika oštrog brašna
5 g kakaoa
Neophodni sastojci za fil:
50 g čokolade
30 ml vode
50 g mlevenih oraha
1 narandža (rendana kora i sok)
po potrebi mleveni keks (oko 250 g)
po potrebi marmelada od šipka (oko pola velike tegle)
Neophodni sastojci za dekoraciju (posipanje)
100 g mlevenog keksa
1 kašika kakaoa
Priprema:
Za koru umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi. Potom dodavati žumanca-jedno po jedno. Sve suve sastojke izmešati u posebnoj posudi i dodati u smesu od jaja i šećera. Dobro sjediiti sve sastojke. Testo peći u podmazanom plehu dimenzija 34*34 cm 15-tak minuta na 150 stepeni.
(Koru možete peći i u upola manjem plehu, u tom slučaju je potrebno peći koji minut duže. Ako je tako pečete, preseći ćete je na pola, popreko i vaditi krugove.)
Ostaviti koru u plehu da se dobro ohladi. Posuti je mlevenim keksom, ali ne previše. Keks služi za lakše sečenje-kako se kora ne bi lepila za modlu.
Ohlađenu koru seći okruglom modlicom. Ja sam koristila modlicu prečnika 2cm, a vi svakako možete koristiti i veću, po želji. Broj kolačića zavisi od veličine modlice.
Filom spajati po 2 kruga.
Fil ćete napraviti na sledeći način:
istopite čokoladu sa vodom, pa dodajte orahe i izmrvljene ostatke kore. Potom dodajte rendanu koru i sok od narandže. Sjedinite sve sastojke mešanjem. Postepeno dodajte marmeladu i keks. Utrošićete oko 150-200 g keksa i pola velike tegle marmelade. Količina marmelade svakako zavisi od njene gustine-ako je gušća, potrebo je više, i obrnuto.
Za spajanje krugova koristite željenu količinu fila.
Gotove šubare valjajte u mleveni keks i pospite kakaom.
Kada je u pitanju fil, pravila sam ga prilično odokativno. Bez brige, ne može da ne uspe. Ako vam se učini da je tvrd, dodajte još marmelade, a ako vam se učini da je mek, dodajte još keksa.
Smesa treba da bude mekša nego za bombice. Kora će svakako upiti višak tečnosti ;)
No comments:
Post a Comment