Bliži se vreme posta. Pripremite novu kolekciju posnih recepata uz moju pomoć ;)
Neophodni sastojci:
1 srednji krompir
1 šargarepa
1/2 šolje prosa
1/2 šolje tarane
2 srednje paprike
2 šake karfiola
3 srednja paradajza
1 šaka graška
1 čen belog luka
2 kašike ulja
začini po ukusu: so, biber, aleva paprika, kurkuma, korijander, mešavina suvog povrća, origano
4 dl vode
1 šaka peršunovog lista
1 šaka rukole
Napomena: možete koristiti samo proso, samo taranu ili kombinaciju. Ukoliko postite na vodi, slobodno eliminišete ulje iz recepta, đuveč će biti podjednako ukusan.
Priprema:
Očišćen krompir, crni luk i šargarepu izrendajte na tanke listiće i stavite na dno pleha prečnika oko 25 cm. Sipajte preko taranu, opran proso, grašak, usitnjenu papriku, karfiol i paradajz. Izmešajte u vodi ulje, usitnjen beli luk kao i začine, pa sipajte preko đuveča. Đuveč pecite oko sat vremena na 200 stepeni. Tokom pečenja proveravajte i po potrebi dodajte još vode.
Prilikom služenja, đuveč dekorišite peršunovim listom i rukolom.
Ja sam koristila povrće iz zamrzivača-karfiol, papriku, karfiol i grašak. Navedena količina vode je bila sasvim dovoljna, obzirom da je zamrznuto povrće pustilo dodatnu tečnost.
Ukoliko koristite isključivo sveže povrće, tokom pečenja bi trebalo da dodate još malo vode.
Nisam ljubitelj rukole, ne konzumiram je često, ali mi se u ovoj kombinaciji dopada.
U ovo jelo možete dodati još neko povrće po želji i ukusu ili neko oduzeti. Isto se odnosi i na začine.
Đuveč obožavamo i uvek kad smo postili on je bio jedan od ručkova, koji smo svi voleli...meni je sasvim sve jedno da li ga jedem sa ili bez mesa. Divne su ti slike.
ReplyDeleteHvala, Zorice :)
Delete