Neophodni sastojci:
100 g šarenog pasulja
100 g ovsa (ili mešavine žitarica-ovas, raž, ječam, pšenica...)
1 kašika ulja po izboru
2 struka mladog luka
1 šargarepa
4 srednja paradajza
1 čen belog luka
1 list lovora
1 kašičica aleve paprike
po ukusu: so, biber, mešavina začina, peršunov list...
Pasulj i žitarice oprati i ostaviti da nabubre u vodi preko noći-minimum 4h.
Propržiti sitno iseckan mladi luk i šargarepu na vrelom ulju nekoliko minuta, dodati pasulj, žitarice, očišćen i iseckan paradajz, usitnjen beli luk, lovorov list i alevu papriku. Sipati 1 l vode. Čorbu kuvati 30 minuta u ekspres loncu. Potom je prebaciti u šerpu, začiniti po ukusu i kuvati još desetak minuta.
Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.
Količinu vode odredite u zavisnosti od željene gustine čorbe.
Ova čorba je dobra i kada se podgreje. Stajanjem postaje gušća, pa prilikom podgrevanja možete dodati još vode.
Ukoliko je čorba prekisela za vaš ukus (zbog paradajza), dodajte kašičicu šećera.
Ova čorba je posna, pa je pogodna i za dane posta.
No comments:
Post a Comment