Evo jednog mog recepta sa sajma Etno hrana i piće 2014.
Neophodni sastojci za testo:
500 g brašna
250 g maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
150 g šećera
1 jaje
3 kašike hladne vode
Fil:
1 dl mleka
100 g šećera
50 g čokolade
100 g mlevenog lešnika
100 g margarina ili maslaca
3 kašike šlaga u prahu
Glazura:
100 g čokolade
5 kašika mleka
1 kašika maslaca
Dekoracija:
celi lešnici po potrebi
Priprema:
Za testo dobro izraditi brašno, šećer i maslac. Dodati jaje i vodu i umesiti testo, POtom ga uviti u foliju i ostaviti da malo odstoji u frižideru. Testo je kao za vanilice.
Testo razviti 3 mm debljine i vaditi krugove željene veličine, moja modla je 2 cm prečnika i ispadne baš puno tortica od ove mere.
Peći na 150 stepeni 13 minuta.
Za fil istopiti mleko, šećer i čokoladu, u vrelo sipati lešnik, potom i maslac. Mešati dok se maslac ne otopi. Ostaviti da se smesa dobro ohladi, paje staviti u frizider na 10 minuta potom umešati šlag u prahu i umutiti mikserom.
Filom spajati po dva kruga. Tortice ostaviti da odstoje jedan dan na hladnom, ali van frižidera.
Potom ih umakati u lazuru koja se priprema tako što se čokolada istopi sa mlekom, pa se doda maslac i meša dok se on ne otopi. Tortice dekorisati jezgrima lešnika.
Tortice su najlepše kada odstoje bar 2 dana.
No comments:
Post a Comment