Sa pripremom ovog pekmeza ne morate žuriti jer sezona voću od kog je napravljen ne prolazi tako brzo.
Ako do sada niste probali pekmez od bundeve, savetujem da prvo napravite manju količinu, kako biste bili sigurni da vam ukus odgovara.
Za pripremu ovog pekmeza koristila sam muskatnu bundevu, a vi svakako možete uzeti onu koju volite ili imate.
S obzirom da je bundeva jako zdrava, a u našoj ishrani nije baš zastupljena, evo načina da je zavolite.
Negde sam čitala da bundevu nazivaju banatskom bananom.
Poseduje dosta minerala i vitamina, a posebno obiluje folnom kiselinom.
Svakako se više koristi u zimskim danima jer je to njeno doba.
Mene asocira na zimu i božićne praznike.
U našim krajevima poznatija je pod nazivom dulek.
Neophodni sastojci (za 2 teglice od 375 ml):
500 g očišćene bundeve
300 g očišćenih kiselih jabuka
200 g narandže sa korom, neprskane
100 g očišćenih dunja
500 g šećera
1 limun (sok)
Priprema:
Voće iseći na sitnije komade i staviti u veću šerpu, da pokrije dno, pa sipati oko 1 dl vode i kuvati na visokoj temperaturi 5 minuta od momenta kada provri.
Voće izmiksati štapnim mikserom, dodati šećer i kuvati na niskoj temperaturi oko sat vremena (dužina kuvanja zavisi od prečnika šerpe).
Pekmez je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe.
Tada dodajte sok od limuna i kuvajte jos koji minut.
Sipajte u sterilisane tegle.
P.S. Prilikom kreiranja (prve pripreme) ovog pekmeza, imala sam u planu da stavim i komad dunje, ali zaboravila sam.
Nemojte napraviti propust kao ja.
Druga priprema je bila uspešnija, ništa nisam izostavila.
Dunja ovom pekmezu daje još posebniju aromu.
No comments:
Post a Comment