Friday, December 5, 2014

Frikom Kulinarski Karavan - Pokaži ko je najbolju kuvar u gradu!



I tako... Prijavila sam se na još jedno takmičenje... Naravno, nisam znala da li ću ući u uži ibor sve dok me nisu pozvali... Obveštena sam u petak popodne, a polufinale se održavalo u subotu, 29.11.2014. istog dana kada i Sajam etno hrane i pića.
Nisam mogla ništa da propustim jer se takve stvari kod mene ne propuštaju.
Sreća, pa sam imala pomoćnike iz raspuštene EU koji su me vozikali po gradu :D

Prvi polufinalisti, u Beogradu, bili su:
Jasna Vujičić
Kristina Gašpar
Ksenija Denković
Dragan Bojić
Dragana Zrnzević (pobednik)



Bio je to vrlo ispunjen, ali i naporan dan.
A još plus kada sam videla ribu i ostale morske, vodene, zveri koje je trebalo da pripremamo, pao mi je mrak na oči :P.
Ono od cega u životu najviše bežimo, pre ili kasnije nas stigne...
Ali, šta da se radi, ne bi bilo lepo da sam pobegla sa takmičenja.
Bilo je to još jedno sjajno gastronomsko druženje.
Nisam ušla u finale i mnogo mi je žao zbog toga jer će finalisti imati čast da se druže sa Lepim Brkom.



Zadatak je bio da se od datih sastojaka napravi jelo po našem izboru za 40 minuta.
Ja rekoh: AUUUU, pa šta ću ja toliko da radim!?
Obzirom da je u pitanju polugotova, zamrznuta hrana, nema šta toliko da se sprema.
Pitala sam da li je neophodno da koristim morske životinje u svom jelu, rekli su da nije...
Jedna olakšavajuća okolnost za mene.
Ali ipak nisam mogla da pobegnem od svih onih mirisa koji su se širili po restoranu jer su svi ostali takmičari pripremali jela sa nekom od ponuđenih vodenih životinja :)
Ali, eto, živ čovek sve preživi, pa i ja ono što najviše ne podnosim.
Polufinale je održano u restoranu "Manjež", u ulici Svetozara Markovića 49.
Moje preporuke za restoran.


Ja sam bila brza prilikom pripremanja jela, sve sam spremila za 20-tak minuta sa sve nestajanjem struje.
Pripremala sam njoke sa povrćem.
Tačan recept vam ne mogu dati jer je sve bilo odokativno, ali ću vam navesti satsojke i način pripreme.
Probala sam svoje jelo, dopalo mi se iako mi je falio neki sir koji nisam, pored sve muke, uspela da iskamčim ;).


Neophodni sastojci:
zlatna mešavina (Frikom)
maslinovo ulje (Dijamant)
neutralna pavlaka
njoke (Frikomove)
Kotanyi začini: italijanska mešavina, šareni biber, beli luk u prahu, morska so, kari.

Za dekoraciju:
čeri paradajz 
peršunov list


Priprema:
Staviti određenu količine vode da provri. U toj vodi ćete kada provri, kuvati njoke.
Dok voda n provri, u tiganj sipajte malo malsinovog ulja i željenu količinu zlatne mešavine.
Pržite na višoj temperaturi dok povrće ne omekša. Nije potrebno duže od 5 minuta, pod uslovom da vam struja  ne nestaje svaki čas ;).
Kada voda provri, sipajte njoke i kuvajte ih ih kratko, od momenta kada provre. One su gotove kada isplivaju na površinu. 
(Ja sam ih tada izvadila, ali čini mi se da je neko od članova žirija prokomentarisao kako nisu kuvane, možda grešim jer sam čitala sa usana.)
Nisam htela da ih ostavim u vodi jer je nestala struja, pa bi onda od njih postala krem čorba :D)





Gotove njoke stavljajte u tiganj sa povrćem, sipajte navede začine , po ukusu i najlijte sve neutralnom pavlakom. Prokrčkajte koji minut na visokoj temperaturi i poslužite dok je jelo još vruće.
Količinu pavlake odredite , takođe, po ukusu. 

(od jednog člana žirija, dobila sam savet da stavim malo više pavlake kako bi njoke bile sočnije, a ja se prepala da žiri ne dobije holesterol prilikom degustacije ;))


Summa summarum:
često pripremam slična jela satesteninom, Njoke sam baš često pripremala letos u Hrvatskoj. S tim što za ovakve stvari ne koristim neutralnu pavlaku već napravim bešamel sos u koji dodajem raznorazne žute sireve. Po meni je to ukusnija varijanta, ali o ukusima svakako ne treba raspravljati.
Nisam ljubitelj neutralne pavlake, mada jelo koje sam pripremala na ovom takmičenju, može da prođe i takvo kakvo je ;)

Sve u svemu, žiri je rekao da smo svi zadovoljili neophodne kriterijume.

Žao mi je što nisam ostala do kraja. Nakon proglašenja pobednika, takmičari su ostali na druženju. Morala sam da se vratim na sajam i tamo završim započeto...

Sponzori takmičenja:
Frikom, Dijamant, Metalac posuđe, Bosch, Kotanyi, Mivela mg, Color Press Group.






No comments:

Post a Comment