Neko kaže da je soja zdrava, a neko kaže da nije...
Budite umereni u svemu...
Pašteta od soje, sastojci:
100 g sojinih ljuspica
4,5 dl vode
2 čena belog luka
1 kašičica morske soli
30 g pečenog susama
3-4 kašike ulja po izboru
Začini po ukusu i izboru: biber, aleva paprika, tucana ljuta paprika, korijander. tamari sos.
Priprema:
Sojine ljuspice sameljite u mlinu za kafu (ili u nekom drugom procesoru za hranu) kako biste dobili prah.
Prah prelijte vodom i dodajte iseckani beli luk.
Kuvajte 3-4 minuta od trenutka kada provri.
Potom dodajte so, susam, kao i sve ostale začine.
Mešanjem prohladite smesu.
Smesu sipajte u procesor za hranu i procesirajte.
Kada dobijete homogenu, glatku, smesu, dodajte ulje i ponovo miksajte.
Pašteta od soje se može pripremiti i uz pomoć štapnog miksera.
Po ukusu, možete povećati količinu ulja.
Od količine ulja zavisi tekstura paštete - veća količina ulja, učiniće paštetu kremastijom
Napomene:
1. Od ulja najčešće koristom: svetlo i tamno susamovo ulje, hladno ceđeno suncokretovo ili maslinovo. Ako koristite tamno susamovo ulje, savetujem da ga kombinujete sa još nekim uljem jer ono ima prejak ukus.
2. Pašteta od soje se može začiniti kašikom ajvara, na primer.
Ili kombinacijom nekih drugih začina (mirođija, kari i malo više belog luka).
Eksperimentišite sa začinima jer posna hrana nije dovoljno ukusna bez njih.
3. Pašteta od soje je pogodna za dane posta.
4. Ukoliko postite na vodi, prilikom pripreme paštete dodajte nekoliko kašika mlevenih oraha umesto ulja.
Ovo ti je fenomenalno! Odmah pinujem.
ReplyDelete