Jaja ne jedem u ovom obliku, ali oni koji su probali, oduševilili su se i često traže da im ih pripremam.
Prvi put sam ih napravila za svoj rođendan pre par godina, onako dekoracije radi, par komada...
Uh, osramotila sam se, nije bilo za sve ljubitelje ovih jajastih đakonija ;)
Kada su skoro svi otišli, oni stidljivi su tražili još, ali nije bilo... ;)
Zbog prethodnog iskustva, za sledeću priliku skuvala sam jedno jaje više ;)
A onda, nekoliko manje ;)
Sve u svemu, pripremite onoliko koliko smatrate da treba ;)
jaja (količinu odredite sami)
ajvar (domaći ako je moguće)
senf (vrlo malo)
tucana ljuta paprika (po ukusu)
beli luk u prahu (prstohvat)
origano (prstohvat)
biber (prstohvat)
so (po ukusu)
Priprema:
jaja operite (to je kod mene neizbežan ritual ;)), stavite ih u hladnu vodu i kuvajte ih 10-tak minuta od momenta vrenja.
Jaja treba da budu tvrdo kuvana.
Kada se ohlade, presecite ih na pola. Pažljivo odvojite žumanca od belanaca.
Žumanca stavite u činijicu, izgnječite ih, pa dodajte sve ostale navede sastojke.
Kao što sam vam već napomenula, količine sastojaka odredite po ukusu i potrebi.
Nekada pravim mekšu, a nekada tvrđu smesu od žumanaca, što znači da nekada stavljam više, a nekada manje ajvara.
Isto se odnosi i na ljutinu-prilagodite je onom ko će ih jesti.
(za ovu priliku sam koristila neutralnu pavlaku i vrlo malo ljutenice)
Nekada ih dodatno dekorišem, a nekada ne.
Za dekoraciju najčešće koristim: seckanu papriku, alevu papriku, tucanu papriku, origano, bosiljak i peršun u zavisnosti od toga šta naručioci zahtevaju ;)
Napomena:
Dekoracija nije obavezna-delim sa vama svoje ideje i iskustva ;)Jer, jaja nisu jaja ako nemaju oblik jaja ;)
No comments:
Post a Comment