Sezona je lisičarki i šteta bi bila propustiti je.
Zaista je ukusna, pod uslovom da volite gljive.
Prilikom pripreme ne treba previše eksperimentisati sa začinima jer u tom slučaju njena divna aroma neće doći do izražaja., ali svakako vam ostavaljam mogućnost da odlučite sami kako ćete joj "zabiberiti" ;)
Neophodni sastojci:
2 kašike ulja po izboru
100 g crnog luka
250 g lisičarke
vrlo malo belog luka (1/2 manjeg čena)
po ukusu: so, biber i peršunov list
Priprema:
Lisičarku očistite od šumskih ostataka. Potom je operite, ali je nemojte držati u vodi.
Najbolje bi bilo kada biste je sami mogli ubrati i odmah pripremiti.
Nisam bila te sreće - kupila sam je na pijaci.
Dinstajte sve desetak minuta, pa umešajte so i biber po ukusu kao i peršunov list.
Ne spremam je tako često jer nije uvek dobvoljno sveža obzirom da je kupujem na pijaci. Uz nju možete poslužiti baren krompir ili pirinač ili već nešto treće, po želji i ukusu.
Prijatno ;)
Evo još jedne ideje za pripremu lisičarke (ili čuvanje za zimu ;))
Recept sam dobila od Biljane Nikolić koja ima sreću da priprema sveže ubranu gospođicu ;).
Ona preporučuje sledeće:
"Pita Kristina Gašpar kako ja to spremam. Onako kako kažu starosedeoci mahale Zlatanci koji mi je i beru.
Staviš lonac za supu, hladnu vodu, bibera u zrnu, neki list lovora, sveže ubranu majčinu dušicu, isečeš glavicu luka, 4 do 5 čena belog luka, soli i malo sirceta. Stavis da prokuva. Opereš lisicarke pod mlazom vode, ubaciš ih u vodu koja vri i kuvaš par minuta, ali ne više od 5. izvadiš ih u đevđir jer su to vodene pečurke i ubaciš drugu turu. Kad završiš, staviš u teglice i sipaš vodu u kojoj su se kuvale. Posle praviš salatu, koja je odlična, ili ih staviš u tiganj na jaku vatru. Juče sam ih spremala sa pirinčem. Sve se pojelo. iskoristila sam pola ove tegle."
Staviš lonac za supu, hladnu vodu, bibera u zrnu, neki list lovora, sveže ubranu majčinu dušicu, isečeš glavicu luka, 4 do 5 čena belog luka, soli i malo sirceta. Stavis da prokuva. Opereš lisicarke pod mlazom vode, ubaciš ih u vodu koja vri i kuvaš par minuta, ali ne više od 5. izvadiš ih u đevđir jer su to vodene pečurke i ubaciš drugu turu. Kad završiš, staviš u teglice i sipaš vodu u kojoj su se kuvale. Posle praviš salatu, koja je odlična, ili ih staviš u tiganj na jaku vatru. Juče sam ih spremala sa pirinčem. Sve se pojelo. iskoristila sam pola ove tegle."
No comments:
Post a Comment