Dok ne prođe sezona, da "okačim" još koji sezonski recept.
Manje-više, svi isto pravimo ove namaze od patlidžana i pečenih paprika.
Naravno, uvek postoji pitanje šta je ono pravo!?
Bože moj, što bi nešto bilo pravo, a nešto krivo ;)?!
Neka svako pravi onako kako mu se dopada.
Ne treba praviti dramu ni oko naziva.
Kada pravim namaz u kom je zastupljeniji patlidžan, ja ga zovem Patlidžanko, kada pripremam nešto ljuto - Ljutenica...
A potom sam upoznala Ajvarka. i eto, sada se družimo ;)
A vi svoju zimnicu možete krstiti kako vam je volja ;)
Neophodni sastojci (za jednu teglu od 720ml):
500 g pečenog plavog patlidžana
250 g pečene paprike
50 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 čen belog luka
1 kašičica sirćeta
Priprema:
Već svi dobro znate kako se peku paprika i patlidžan.
Paprika je najbolja kada se peče na smederevcu ;).
A patlidžan u rerni na što višoj temperaturi,
Za ovu zimnicu, patlidžan i papriku sameljem nešto krupnije.
Često, patlidžan iseckam nožem, a nekada ga meljem.
Patlidžan ne ljuštim, a papriku ljuštim.
Ulje zagrejem, pa dodam papriku i patlidžan.
Pržim, krčkam, ne predugo. Tek malo da se sastojci sjedine i da se dobije kremasta tekstura.
Pošto je ovo mala količina, ne duže od 10-15 minuta.
Ukoliko pripremate veću količinu, proces prženja će trajati duže, a u zavisnosti od veličine šerpe.
Što je sloj smese u šerpi deblji, priprema traje duže.
Na kraju dodam sve navede začine, beli luk što sitnije iseckan, prokuvam još koji tren i to je to.
Količine soli, šećera, sirćeta, belog luka, prilagodite svom ukus.
Nikada ne koristim konzervans.
Zimnicu najčešće pasterizujem ili stavljam u dunst ;)
A zimnicu koja se jede odmah, sipam u činijicu ;)
U ovom slučaju nema eksperimentisanja sa začinima, beli luk je sasvim dovoljan.
No comments:
Post a Comment