Kada nemate dovoljno vremena, a jede vam se neki paprikaš, predlažem da umesto mesa koristite pečurke - recimo vrganje.
Vrganji imaju prijatnu aromu koja ovom jelu daje poseban ukus.
Neophodni sastojci:
nekoliko kašika ulja
150 g crnog luka
1 kašika aleve paprike
500 g šargarepe
500 g krompira
1 crvena paprika
1 šaka suvih vrganja (ili 400 g šampinjona)
začini po ukusu: beli luk, biber, so, ljuta paprika, origano, lovorov list, kari, mleveni kim, peršunov list.
Za knedlice:
1 žumance
1 kašičica pavlake
1 kašika brašna
1 kašičica kukuruznog griza
(knedlice sam napravila na ovaj način jer mi je žumance ostalo od medenjaka, a možete ih napraviti od celog jajeta)
Priprema:
Crni luk, sitno iseckan, propržiti na vrelom ulju.
(S obzirom da je ovo velika količina luka (za moje pojmove), a luk upija dosta ulja, tokom prženja, dodajem po malo vode kako se luk ne bi zalepio i kako ne bi zagoreo.)
Dodajte iseckanu šargarepu i pržite par minuta, a potom dodajte i alevu papriku koju treba da pržite dok ne zamiriše, nekoliko sekundi.
Sipajte šolju vode, potom iseckan krompir, papriku i vrganje koje ste prethodno oprali i držali potopljene u vodi.
Dodajte još jednu šolju vode i kuvajte 15-tak minuta.
Dok se paprikaš krčka, pripremite knedle - umutite žumance sa pavlakom i dodajte brašno i griz.
Sve dobro izmešajte i ostavite da smesa odstoji nekoliko minuta.
U šerpicu sipajte 4 dl vode, malo soli i bibera i ostavite da provri.
Kada voda provri, stavljajte knedlice malom kašičicom, po četvrtinu kašičice.
Neka sve vri nekoliko minuta, a nakon toga i vodu i knedle sipajte u paprikaš.
Dodajte navede začine u željenim količina i ostavite da se paprikaš krčka još 15-tak minuta.
Napomena:
Možete kombinovati razne vrste pečuraka.
Začine prilagodite ukusu.
Recept se nalazi i na portalu Danas.rs
No comments:
Post a Comment