Svima je već poznato da smokvama prija mediteransko područje.A to naša područja svakako nisu.
Smokve kod nas kasnije sazrevaju i vrlo često ne stigu sve da budu potpuno zrele.
Kako se kod mene ništa ne baca, tako se ne bacaju ni poluzrele smokve.
Naše smokve su najčešće krupnije nego mediteranske zato što im faza zrenja traje mnogo duže nego na mediteranu, pa imaju vremena da rastu koliko im se hoće ;)
Domaće izgledaju ovako:
Mediteranske, ovako:
"Lažno slatko" je dobilo naziv zato što se ne priprema kao klasično slatko, voće se ne ljušti, ne kuva u milion krečnih voda, ne dodaje se puno šećera...
Takozvano pravo slatko nikada nisam pripremala niti ću ;)
Smatram da nema potrebe toliko mučiti voće ;).
Ali, svakako ne zameram ljudima koji ga pripremaju.
Neophodni sastojci:
300 g šećera
3 dl vode
1200 g poluzrelih smokvi
1 limun
šaka suvog grožđa
šaka oraha
Priprema:
Smokve pažljivo oprati (ne držati ih u vodi) i ukloniti drške. Voditi računa da ne zaluta neka smokva koja je počela da se kvari.
Vodu i šećer staviti u veću šerpu da provre (koristiti šerpu od 4-5l tj. šerpu u kojoj će smokve prekriti dno).
U prokuvan šećer staviti smokve, poklopiti šerpu, pa kada provre, skinuti poklopac i kuvati 35 minuta na nižoj temeperaturi kako se smokve ne bi raspale i kako bi se lepo ukrčkale.
(Tokom kuvanja, slatko ne treba mešati. Dovoljno je da se par puta "protrese" šerpa.)
Potom dodati limun isečen na tanke kolutove i kuvati još desetak minuta.
Dodati suvo grožđe i orahe.
Puniti tegle i čuvati za zimu ;)
Napomena:
Ukoliko nemate neprskan limun, stavite ga da odstoji u rastvoru soda bkarbone minimum par sati.
Od ove količine dobila sam 2,5 teglice od 375 ml. Smokve treba lepo pritisnuti kako ne bi ostao vazduh u tegli. Zbog manje količine šećera, ima i manje sirupa zato se dobija manji broj teglica.
Varijacije na temu-lažno slatko sa narandžom (bez oraha i suvog grožđa)
Može da se maže i na hleb ;)
Recept za hleb sa fotografije, možete naći OVDE
Kako ko voli, neka ga pripremi ;)
Kristina, pratim tvoje recepte, koji me oduševljavaju i vidim da imaš i recepte sa svežim smokvama a da pratiš i kuvarsku igricu Ajme, koliko nas je... Ovog meseca sam ja domaćica sa temom sveže smokve i bila bi mi čast, ako želiš, da učestvuješ sa svojim divnim receptima na ovu temu. Pozdrav Snežana (Sneško)
ReplyDeleteDraga Snežana, učestvujem u pomenutoj blogerskoj igrici.
DeleteAko ne stignem da napravim nešto novo sa smokvama, šaljem recepte koje imam. Pozdrav :)
Davno sam po receptu iz Bazara spremala slatko sa smokvama, korom od dva limuna i dve pomorandze i 300gr šećera, ali sam zaboravila tačan redosled u receptu.Specifično je bilo što se na kraju spremalo u rerni Da li ga znate, jer ga nema ma internetu?
ReplyDeleteNisam pripremala slatko u rerni, pa nisam od pomoći. Hvala na javljanju. Pozdrav <3
Delete