Tuesday, October 7, 2014

Gurmanska pita sa mesom


Gurmanska pita sa mesom je posebnog ukusa jer se za njemu pripremu koristi njeguška pršuta.
Odličan izbor za prave gurmane.


Neophodni sastojci:
250 g mlevenog mesa od buta
20 g crnog luka (najmanja glavica)
1 kašika ulja
100 g njeguške pršute
50 g šargarepe
50 g mesnate, crvene, paprike
50 g kukuruza šećerca
začini(po ukusu): so, biber, origano, kari, tucana ljuta paprika
3 jajeta
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2,5 šolje brašna
2 kašike kukuruznog griza
1 kesica praška za pecivo

(koristiti šolju od 2 dl)

Za završnicu (količine odredite sami): kisela pavlaka, mleveni biber, isekana pršuta, kukuruz šećerac, šargarepa, peršunov list...




Priprema:
Crni luk iseckajte što sitnije i propržite ga na vrelom ulju dok ne porumeni.
Potom dodajte iseckanu pršutu, šargarepu i papriku.
Propržite vrlo kratko, pa dodajte mleveno meso.
Meso pržite 15-tak minuta, pa dodajte kukuruz i sve navedene začine (količine začina prilagodite svom ukusu, preporuka je po 1/3 kašičice od svakog začina).
Smesu ostavite da se dobro ohladi.
Dok se smesa hladi, pripremite testo.
Umutite penasto jaja, pa dodajte ulje i jogurt, potom brašno, griz i prašak za pecivo.
Dobro sjedinite sve satsojke.
U testo sipajte ohlađeno meso i izmešajte.
Pitu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje ili u modlu za mafine.
Pecite je oko 30 minuta na 200 stepeni.
Kada se gurmanska pita prohladi, premažite je kiselom pavlakom i dekorišite po želji.


Napomena:
Gurmansku pitu sam pekla u plehu za mafine, koji sam obložila papirnim korpicama, i dobila 18 komada, a punila sam 2/3 korpice.
Pitu možete, naravno, peći i u nekom drugom plehu, po vašem izboru, ali savetujem da ne bude deblja od 3 cm prilikom izlivanja u pleh.
Jer, pita nije pita ako nema oblik pite ;)


Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment