Celer inače baš volim, a posebno mi se dopalo to što kažu da celer ima negativne kalorije-za njegovo varenje neophodno je mnogo više kalorija nego ih on poseduje ;)
Prihvatila sam izazov i pripremila Patinu čorbu od celera na svoj način.
Moram priznati da sam vrlo hrabra.
Obzirom da je 15.10.2014. godine bio u sred srede, a mnogi ljudi tog dana poste, odlučila sam im ugodim ;)
Osmislila sam da Patina, a u stvari moja, čorbica bude posna ;)
Ovu blogersku igricu osmislila je Milkica sa bloga Mimi's Kingdom, a ukoliko želite i vi da se "igrate" sa Patinim receptima, više detalja o Patinom petnaestom, pronađite OVDE.
Originalni recept za čorbu (fotografija je preuzeta sa sajta Ajme, koliko nas je):
Neophodni sastojci za moju čorbu (pravila sam pola mere):
3 kašike maslinovog ulja
1 manji celer, oko 200 g (ili pola većeg)
2 srednja krompira
1 kašika ovsenih pahuljica
oko 1l vode
so i biber po ukusu
limunov sok, takođe, po ukusu
Knedlice sam zamenila sledećim sastojcima (količine odredite sami):
listićima celera, listićima krompira i komadićima tofu sira
Priprema:
Celer sam isekla na veće komade i pržila ga na vrelom ulju. Kada je bio polupržen, odlila sam ulje u drugu šerpicu, sipala pola litre vode i stavila dva krompira. Kada je krompitr bio polugotov, jedan sam izvadila, a drugi je nastavio da se kuva dok nije bio gotov.
Kuvan krompir i celer izmiksala sam štapnim mikserom.
Od ostatka celera (kupila sam jedan veći) iseckla sam nekoliko tankih listića. Polubaren krompir sam takođe isekla na listiće.
Krompir i celer pržila sam na ulju (ulje koje sam prethodno ocedila).
Takođe sam propržila i komadiće tofu sira koji sam prethodno uvaljala u brašno.
Sve te propržene listiće i komadiće, odvojila sam na poseban tanjir, a potom u istom ulju propržila ovsene pahuljice (to je moja zaprška).
Zapršku sam dodala u čorbu kao i još pola litre vode, potom sam čorbicu začinila,-dodala sam kašičicu morske soli i biber, onako odokativno ;).
Prilikom služenja, čorbicu sam posula listićima prženog celera, krompira, komadićima prženog tofu sira i listićima svežeg celerovog lista.
Po ukusu, dodajte i par kapi limunovog soka.
Oduševljena sam o ukusom ovako pripremljene Patine čorbe od celera.
Verujem da nije manje ukusna od mrsne varijante ;)
Ko hoće, može da je proba, neću se buniti. Ostalo je još malo ;)
Čorbica je u originalnoj verziji, po meni, pregusta, više mi liči na sos nego na čorbu.
Na ovaj način možete pripremati čorbe od raznoraznog povrća posebno kada neko od ukućana nije ljubitelj istog ;)
Zahvalna sam Milkici što je osmislila ovu igricu u kojoj ćemo svi uživati i družiti se ;)
P.S. ideju da stavim komadiće tou sira dobila sam kada sam otvorila frižider i pronašla sir na koji sam zaboravila. Pa rekoh da ga upotrebim da se ne pokvari ;)
I eto, kod mene je to tako ;)
Kristina, drago mi je da si učestvovala u igrici! Baš sam se obradovala... :)
ReplyDeleteHvala što si me prihvatila sa zakašnjenjem ;)
Delete