Wednesday, December 27, 2023

Čokoladni raspucanci


 Čokoladni raspucanci su fini, aromatični, keksići atraktivnog izgleda.

Jednostavni su za pripremu i možete ih pripremati sa decom.

Najpopularniji su tokom božićnih i novogodišnjih praznika.


Sastojci:

150 g čokolade

80 g maslaca ili margarina

2 jajeta

100 g C šećera u prahu

1 kesica C vanilin šećera

180 g brašna

30 g C kakao praha

1/2 kašičice C praška za pecivo

cimet i đumbir po ukusu


Za valjanje kuglica:

100 g C šećera u prahu

Čokoladni raspucanci, priprema:

Čokoladu i maslac istopite na pari ili na niskoj temperaturi i prohladite.

Jaja umutite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Suve sastojke (brašno, kakao prah, prašak za pecivo, cimet i đumbir) sjedinite u posudi.

Prohlađenu čokoladu sa maslacem umešajte u umućena jaja, pa dodajte suve sastojke i sve lepo sjedinite mešanjem.

Posudu pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na oko 1h (može i duže).

Pleh obložite papirom za pečenje, a  rernu zagrejte na 180 stepeni.

Kašičicom uzimajte komade testa, oblikujte kuglice, valjajte ih u šećer u prahu i ređajte u pleh (pravite razmak između kuglica jer će tokom pečenja da narastu).

Čokoladni raspucanci treba da se peku 10 minuta.

Kada se ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj posudi.


Napomene:

Od ove količine sam napravila 46 komada.

Možete praviti veće kuglice.

                                                                Srećni praznici!

No comments:

Post a Comment