Monday, November 20, 2023

Medenjaci


Medenjaci su popularni tokom zimskih meseci, a posebno za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.
Pripreme počinju ranije...
Ukoliko još uvek niste našli recept po meri, evo rešenja.


 Medenjaci, sastojci:

400 g brašna

120 g C šećera u prahu

1/2 kesice C praška za pecivo

1 kesica C vanilin šećera

1/2 kašičice C sode bikarbone

1 kašičica mešavine začina za medenjake

2 jajeta (umućena)

120 g omekšalog maslaca ili masti

120 g meda


Glazura:

200 g C šećera u prahu

2  kašike tople vode


Priprema medenjaka:

u posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med. 

Umesite testo.

Oblikujte 40 kuglica veličine  oraha.

Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.

Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.

Proveravajte tokom pečenja - kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).


Priprema glazure:

Šećer u prahu sipajte u činiju.

Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.

Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete proveriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).

Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je retka.

Dekorišite ih po želji.

Vreme pripreme: 30 minuta

Broj porcija: 10

Broj komada: 40




No comments:

Post a Comment