Wednesday, November 8, 2023

Puding od bundeve


Bundeva, kraljica jeseni, je aromatična, ukusna i vrlo dekorativna.

Od nje se mogu pripremiti i slana i slatka jela.

Ukoliko ste ljubitelj bundeve, vanile i začina za medenjake, sigurno ćete uživati u ovoj poslastici.


Puding od bundeve, sastojci:

1 l mleka

200 g šećera

100 g C čvrstina

2 kesice C vanilin šećera

cimet ili začin za medenjake po ukusu

600 g pirea od bundeve*

Dekoracija:

1 kesica C šlag krema

150 ml hladnog mleka

2-3 kašike pirea od bundeve

mleveni cimet


Priprema:

U 2 dl mleka rastvoriti gustinčvrstin.

Ostatak mleka sipati u šerpu, dodati šećer i sačekati da provri.

Sipati razmućeni čvrstin i kuvati na nižoj temperaturi oko pet minuta uz neprekidno mešanje.

Dodati vanilin šećer, cimet/začin za medenjake i pire od bundeve.

Izmešati i sipati u čaše ili činije.

Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru.

Dekorisati pireom od bundeve, umućenim šlag kremom i cimetom.


*Pire od bundeve ćete napraviti tako što ćete 600 g očišćene bundeve iseći na manje komade, staviti u šerpu, sipati malo vode (1dl) i kuvati na srednoj ili nižoj temperaturi 15-tak minita tj. dok bundeva ne omekša, a voda ispari.

Ukoliko ostane malo vode, ocedite je.

Štapnim mikserom ispasirajte kuvanu bundevu.

Možete napraviti više pirea kako biste imali i za dekoraciju.



2 comments: