Sunday, September 8, 2019

Salata od pečenog paradajza


Kada na pijaci nađem dobar domaći paradajz, ne menjam dobavljača do kraja sezone.
Ove godine sam imala sreće.
Našla sam više nego odličan paradajz.
Pripremala sam od njega sve i svašta.
Tako je nastala i salata od pečenog paradajza.


Salata od pečenog paradajza, sastojci:
1 kg sitnog paradajza
1 kašika ulja
125 mocarele
1 čen belog luka
po ukusu: so, mrvljeni origano, peršunov list i maslinovo ulje.


Priprema:

Paradajz operite i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Ukoliko imate veće plodove isecite ih na manje komade.
Poprskajte ga uljem i pecite oko pola sata u zagrejanoj rerni na 220-250 stepeni.

Pečeni paradajz prohladite, pa dodajte ostale sastojke.
Mocarelu iseckajte ili iscepkajte.
Beli luk sitno iseckajte.
Količine ostalih sastojaka (origano, so, peršunov list i maslinovo ulje) su po ukusu.

Ja ne stavljam previše ulja, ali stavim malo više soli (cca 1 kašičica).
Po ukusu, možete koristiti neki drugi sir.
Od mekših sireva, imala sam samo mocarelu, pa sam nju koristila.

Kod ove salate/jela je bitno da imate ukusan paradajz.
Ukoliko vam smetaju ljuske, oljuštite ga nakon pečenja.
Preporuka je da koristite mesnatiji paradajz.




No comments:

Post a Comment