Paprike obožavam u raznim kombinacijama.
jedino nisam baš oduševljena svežim paprikama.
Kada su pečene ili pržene, to je druga priča.
Evo jednog jednostavnog i laganog predloga - paprike punjene heljdom.
Paprike sa heljdom, sastojci:
1 šolja tostirane heljde
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
nekoliko kašika ulja
1 kašika aleve paprike
1 šargarepa, rendana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 paradajza, oljuštena i iseckana
začini po ukusu: so, biber, kim, peršunov list...
paprike po potrebi
Priprema:
Prvo pripremite heljdu - prelijte je sa dve šolje mlake vode i ostavite je da nabubri.
Najbolje je da stoji preko noći, ali nije problem ni ukoliko nemate doboljno vremena, prokuvajte je.
Crni luk ispržite na vrelom ulju dok ne porumeni, pa dodajte navede sastojke redom (osim paprika).
Dinstajte oko pet minuta.
Umešajte heljdu i napunite očišćene paprike.
Paprike sa heljdom možete kuvati ili peći u rerni.
Ja ih pripremam i na jedan i na drugi način uz napomenu da su ukusnije kada se peku u rerni.
Prelijte ih šoljom vode ili šoljom soka od paradajza,stavite ostatak fila, začinite po ukusu, isprskajte uljem i pecite ih u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata.
Ukoliko se odlučite da ih kuvate, kuvajte ih na srednjoj temperaturi u poklopljenoj šerpi takođe oko pola sata.
Dužina pečenja/kuvanja zavisi od toga koliko su paprike velike i debele.
Paprike sa heljdom možete jesti i tople i hladne.
U nadev možete dodati još neko povrće po izboru.
Što se tiče začina, koristite ono što volite.
U jela sa paradajzom gotovo uvek dodam po malo bosiljka i origana.
Ne morate se pridržavati navedenih mera.
Jela poput ovog možete pripremati odokativnom metodom.
Ukoliko nemate iskustva u pripremanju heljde, pogledajte objavu koja se nalazi OVDE.
Na fotografijama možete videti kako izgleda heljda kada nabubri.
No comments:
Post a Comment