Vanilice se tradicionalno pripremaju sa svinjskom mašću.
Ali niko nikome ne brani da ih pripremi sa puterom ili nekom biljnom mašću.
Veličina, debljina, vrsta džema, zavisi od vašeg ukusa.
Najčešće ih pripremam sa džemom od kajsija, dosta vanile i koricom limuna.
Svima je recept za vanilice poznat, ali evo jednog predloga.
Ovo je manja mera.
Vanilice sa puterom, sastojci:
150 g oštrog brašna
100 g mekog brašna
50 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
rendana korica limuna po ukusu
125 g putera (sobne temperature)
1 žumance
1 kašika mleka/vode/limunovog soka...
džem od kajsija po potrebi.
šećer u prahu po potrebi.
Priprema:
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, dodajte puter i istrljajte (treba da dobijete mrvičastu smesu).
Dodajte žumance i tečnost.
Umesite testo.
Ovo testo ne treba dugo da se mesi da ne bi bilo žilavo.
Po potrebi dodajte još malo tečnosti.
Testo razvijte na površini koju ste posuili oštrim brašnom.
Debljina testa je svar ukusa.
(Ja uvek razvijam tanko jer volim tanke vanilice.)
Testo secite modlom željenog oblika i veličine.
(Vanilice najčešće sečem okruglom modlom prečnika cca 2 cm.)
Pleh obložite papirom za pečenje, pa poređajte keksiće.
Ostavite po malo mesta između keksića.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta.
Dužina pečenja zavisi od debljine testa.
Vanilice se obično peku dok ivice blago ne porumene jer treba da budu bele.
Ali i to je stvar ukusa.
Ja volim kada je testo malo rešije, vanilice su mi tada ukusnije.
Spajajte po dva keksića džemom.
Ostavite ih da odstoje dok se džem upije, pa ih uvaljate u šečer u prahu koji ste začinili vanilin šećerom.
Najčešće koristim C vanilin šećer jer ima baš lepu aromu.
Joše jedan recept za vanilice, možete videti OVDE.
They must be very delicious and they look absolutely beautiful. Regards from Toronto.
ReplyDeleteThanks ❤️
Delete