Monday, December 17, 2018

Pica (pizza)


Pica je verovatno najpopularnije italijansko jelo u celom svetu.
Pretpostavljam da mnogi od vas već znaju kako je nastala pica i da je u pitanju sirotinjsko jelo.
Tako da, kakvu god picu da napravite, a po vašem je ukusu, mora biti ona prava.
Moj izbor je malo deblje testo, recimo oko 1 cm debljine kada je pica pečena.
Ne volim prepečenu picu, već srednje pečenu, svetlu.
Što se sastojaka tiče, s obzirom na to da ne jedem meso, pored pelata i sireva, povrće dolazi u obzir.
Najčešće stavljam pečurke, kukuruz i masline.
Uvek biram ili domaći paradajz (malo gušći) ili pelat (iz konzerve).
U sezoni svežeg paradajza, sos za picu pravim od seckanog paradajza i malo kečapa.
Volim kada je pica sočna i meka, a korica spolja hrskava.

Od sireva, najčešće biram mocarelu i parmezan.


Pica, sastojci za 2 pice:
300 g brašna, tip 500 ili 400
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
160 ml mlake vode
2-3 kašike ulja (obično koristim maslinovo, ali i bilo koje drugo dolazi u obzir)
10 g svežeg kvasca.



Pica, priprema:
prvo aktivirajte kvasac na uobičajen način - sjedinite kvasac, šećer, malo brašna i malo vode.
Kada se kvasac aktivira, umesite testo.

Najbolje je da testo ostavite da prenoći na hladnom mestu, u frižideru, ujutru ga izvadite, premesite i podelite na dva dela.
Ostavite ga se odmori dvadesetak minuta na toplom mestu (prethodno ga pokrijte kako se ne bi osušilo)

Što testo duže stoji, to je elastičnije, pa vam neće biti potrebna oklagija za njegoo istanjivanje.
Možete ga "razviti" rukama.

Što se tiče debljine, odlučite sami.

Testo stavite u pleh koji ste obložili papirom, premažite ga kečapom ili nekim drugim sosom po izboru, naređajte željene sastojke - sir, šunku...
Pospite origanom i pecite u zagrejanoj rerni na najvišoj temperaturi oko 10 minuta.


Pica koju vidite na narednoj fotografiji nije napravljena u kućnim uslovima.
Takvu koricu jednostavno ne možete dobiti u običnoj rerni.
Ovo je ona "prava", italijanska.



No comments:

Post a Comment