Sunday, September 2, 2018

Tikvice iz rerne i paprike sa sirom


Verovatno sam više puta pisala o tome koliko volim tikvice na sve načine.
Tikvice iz rerne su samo jedan od načina na koji ih možete pripremiti.
Prvi put sam ih naravila od nekih ostataka.
Ovako prpemljene tikvice su mi se baš dopale, pa ih često pravim.


Tikvice iz rerne
Sastojci:
1 tikvica, oko 400 g
malo soli
2 kašike brašna za posipanje tikvica (koristila sam prašno od prosa, ali možete bilo koje drugo, preporučujem oštrija brašna)

Za testo:
1 jaje
2 kašike vode
2 kašike ulja
2 kašike parmezana
1 kašika brašna (opet nekog oštrog)

I još:
100 g kačkavalja po izboru


Priprema:
Tikvicu oljuštite (ako je oštećena kora), isecite je na kolutove debjine oko 1 cm i posolite.
Kada tikvice puste sok, pospite ih ili uvaljajte u brašno.
Poređajte ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

Rernu uključite na 200-220 stepeni.

Za testo sjedinite, umutite, sve sastojke.

Na svaki kolut tikvice stavite kašičicu tetsa i raspordite ga po površini.
Preko testa stavite komadić kačkavalja.

Tikvice pecite 20-25 minuta,dok ne porumene po vašem ukusu.


Napomene:
Tikvice iz rerne možete praviti sa brašnom koje inače volite, tj. koristite.
Ja sam sada napravila low carb i gluten free varijante.
Za low carb sam koristila mleveni lan (ili brašno od lana), a za gluten free brašno od prosa. Za svačiji ukus po nešto.
U ovom slučaju je low carb u isto vreme i gluten free, ali ne važi obrnuto.


Paprike sa sirom

Pretpostavljam da ne postoji osoba koja nije pravila paprike punjene sirom, na ovaj ili onaj način.
Neko ih prži, neko peče u rerni...
Nisam ljubitelj belog sira, osim u pečenom obliku, ali ako sir nije dominantan.
Kada smo bile male, mlađe, dok svi živei zajedno, kada su se spremale ovakve paprike, znalo se - moje sestre jedu sir, a ja paprike.

Kada pripremam paprike sa sirom, sečem ih na pola i stavljam manje sira kako bi ukus paprike bio dominantan i pečem ih u rerni.

Što se količina tiče, ne možete da pogrešite - više jaja manje sira i obrnuto.


Paprike sa sirom
Sastojci:
200 g sira po izboru
2 jajeta
so po ukusu
malo ulja
3-4 paprike



Priprema:
Sjedinite sir i jaja i posolite po ukusu, ako sir nije dovoljno slan.

Paprike isecite na pola i očistite od semenki.
Sa dođe strane ih premažite uljem
U svaku polovinu paprike stavite željenu količinu nadeva od sira.

Pecite ih u zagrejanoj rreni na 200-220 stepeni  oko 20 minuta.

Paprike sa sirom sam pekla zajedno sa tikvicama iz rerne.

Pored ova dva jela , napravila sam i low carb slanu i slatku pitu.

Ovo je bilo pražnjene frižidera i čišćenje kuhinje.







3 comments: