Knedle sa šljivama se najčešće prave.
Ali pored šljiva, za knedle možete koristiti i drugo voće.
Osim slatkih, možete napraviti i slane.
Knedle sa kajsijama i žutim sirom - slane za ručak,a slatke posle ručka ili obrnuto.
Kako ko voli.
Knedle sa kajsijama i žutim sirom, sastojci:
500 g oljuštenog krompira (obično koristim crveni)
1 kašičica omekšalog maslaca
1 žumance
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
po potrebi brašno za oblikovanje knedli, kajsije, žuti sir i začini
Za završnicu: ulje i prezle
Priprema:
Krompir iseckajte na kockice i skuvajte u kipućoj vodi.
Ocedite ga, dodajte maslac i ispasirajte.
Kada se krompir ohladi, umešajte žumance, brašno i so.
Sjedinite sve sastojke.
Testo podelite na 14-16 delova, dodajte kajsije ili sir i oblikujte knedle.
Od jedne polovine testa sam napravila knedle sa kajsijama, a od druge polovine sa žutim sirom.
Knedle kuvajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Dok se knedle kuvaju, ispržite prezle na vrelom ulju (količine po potrebi).
Kuvane knedle uvaljajte u prezle.
Napomene:
Kada pravite slatke knedle, zajedno sa prezlama možete ispžiti šećer, mada ja to retko radim.
Obično ih pospem samo vanilin šećerom.
Za slane knedle, u testo možete dodati začine po ukusu - biber, bosiljak, origano...
Slane knedle sam služila sa sosom od paradajza.
Količina brašna varira u zavisnosti od krompira.
Mnogi me pitaju zašto koristim oštro brašno.
Objašnjene je jednostavno - teksura mi se više dopada, testo je vazdušastije, a knedle ostaju iste i sutradan, nisu tvrde i gnjecave.
Ukoliko nemate oštro brašno, možete kombinovati obično i pšenični griz.
Knedle možete napraviti sa voćem po želji.
Divne su i sa kupinama.
Recept za knedle sa šljivama i dosta drugih recepata možete naći u knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Izgledaju predivno, nikad nisam pravila slane , jednom cu probati. Topli pozdrav :)
ReplyDeleteHvala, pozdrav :)
ReplyDeleteGood
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete