Torta sa lešnikom i kokosom je poklon jednoj divnoj dami za rođendan.
Kreirana je specijalno za tu priliku.
Nadam se da će slavljenica biti zadovoljna.
Torta sa lešnikom i kokosom, sastojci
Sastojci za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
200 g krupnije mlevenih lešnika
2 kašike oštrog brašna
Sastojci za vanil krem:
10 žumanaca
200 g šećera
5 kašika oštrog brašna
1 kesica vanilin šećera
6 dl mleka
125 putera
50 g sitno mlevenog kokosa
1 dl slatke pavlake
Sastojci za čokoladni krem:
200 g crne čokolade (70% kakao delova)
2 dl neutralne pavlake
1 dl slatke pavlake
Priprema:
Za koru penasto umutite belanca, dodajte šećer i mutite dok se on ne istopi.
Umešajte brašno i lešnike.
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i poravnajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni oko 25 minuta.
Za vanil krem stavite mleko da provri.
Umutite žumanca sa šećerom.
Dodajte brašno, vanilin šećer i oko 2 dl vrelog mleka.
Smesu sipajte u ostatak mleka i kuvajte fil nekoliko minuta.
U tako vreo fil dodajte maslac sobne temperature iseckan na kockice i mutite mikserom.
Umešajte kokos.
Kada se fil potpuno ohladi, umešajte 1 dl umućene slatke pavlake.
Za čokoladni krem istopite čokoladu sa neutralnom pavlakom na nižoj temperaturi.
Kada se čokoladni krem prohladi, polovinu sjedinite sa 1 dl umućene slatke pavlake.
Ostatak čokoladnog krema će vam poslužiti za premazivanje torte.
Ohlađenu koru isecite na tri dela.
Filujte na sledeći način: kora, čokoladni krem, vanil krem, kora...
Poslupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore.
Tortu premažite vanil kremom i prelijte ostatkom čokoladnog krema.
Dekorišite je po želji (preporučujem i bobičasto voće koje upotpunjuje ukus torte).
Torta bi trebalo da prenoći u frižideru pre sečenja.
No comments:
Post a Comment