Plazma torta je bila jako popularna pre više od 20 godina.
Čini mi se da se sada ređe pravi nego ranije, najčešće bez jaja.
Svi su čuli za plazma tortu ukoliko je nisu probali.
Za mene je originalni recept za ovu tortu onaj koji smo prvi dobili i po kom smo je uvek pravili.
Vremenom sam promenila recept i pravim je na sledeći način.
(originalni recept se nalazi na kraju posta.)
Plazma torta, sastojci:
3 jajeta
150 g šećera u prahu
200 g margarina ili putera (plus 50 g šećera u prahu)
150 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa
450 g mlevenog plazma keksa
1 dl soka od pomorandže.
Priprema:
Penasto umutite jaja i šećer u prahu.
Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, 10-15 minuta od momenta kada fil počne da dobija na volumenu.
Ohladite fil.
Za to vreme umutite margarin/puter sa šećerom u prahu, pa ga sjedinite sa ohlađenim filom.
U posebnoj posudi sjednite, orahe, suvo grožđe, plazma keks i sok od pomoranže.
Potom izmešajte sve sastojke.
Plazma tortu oblikujte na tacni ili u modli.
Ostavite je da se stegne u frižideru, najbolje preko noći.
Dekorišite je šlagom ili po želji.
Originalni recept za plazma tortu
6 žumanaca
250 g šećera u prahu
250 g margarina
300 g mlevene plazme
100 g seckanih oraha
100 g suvog grožđa
1 dl soka od pomorandže.
Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom u prahu.
Pa sjednite sa omekšalim margarinom.
Umešajte plazma keks, orahe, suvo grožđe i sok.
Oblikujte tortu i ukrasite je šlagom ili umućenim belancima (sa šećerom).
Post nije sponzorisan.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete