Monday, September 28, 2015

Marmelada od dunja i paradajza


Dunje nisu još uvek potpuno zrele.
Nađe se po neka.
Najzrelije su one koje padnu, ali u sebi imaju goste.
Zato ih treba što pre upotrebiti.
Najčešće se priprema slatko od dunja, zatim kitnikez (u prevodu, sir od dunja), kompot od dunja, ali i razni kolači.
A ja sam napravila marmeladu u kombinaciji sa paradajzom.
Za one koji ne znaju, paradajz je (rajsko) voće.


Sastojci (za 400 ml marmelade):
300 g očišćenih dunja
200 g oljuštenog paradajza
250 g šećera
1 kolut limuna
1/3 kašičice vanilin šećera.


Priprema:
Iseckane dunje prelijte vodom (1 dl) sipajte 100 g šećera i kuvajte dok ne omekšaju (10-15 minuta).
Potom dodajte iseckan paradajz, ostatak šećera, limun.
Kuvajte još 10 minuta i usitnite štapnim mikserom.
Marmeladu kuvajte na niskoj temperaturi dok varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe.
Dodajte vanilu, izmešajte i sipajte u sterilisanu teglicu.


Savetujem da kombinujete dunje i dunjce.
Dunje imaju lepši miris, ali ni dunjci nisu svakako za bacanje.


Zašto prvo kuvamo dunje?!
Paradajz ima dosta kiseline u sebi i bilo bi potrebno više vremena da se dunje lepo skuvaju ako bismo ih kuvali od početka zajedno.


Zašto su moje mere najčešće male?!
Zato što smatram da ne treba bacati sastojke ako nešto ne uspe.
Volim da eksperimentišem i kombinujem sastojke, ali to svakako ne znači da će svaka kombinacija biti uspešna.
Bolje baciti malo nego mnogo više.
A koliko sam mogla da primetim, većini je mnogo lakše da pomnoži nego da podeli.


Zašto limun i vanila?!
Može i ne mora, stvar ukusa.
Ne volim miris kuvanog paradajza, zato sam morala malo da ga zamaskiram.
Navedene količine aroma su male, ali dovoljne da miris ove marmelade pretvore u pravo savršenstvo.


Verovatno se većina pita kakvog je ukusa ovako pripremljena marmelada.
Mogu vam reći da svojom aromom i teksturom podseća na marmeladu od šipka.
Po boji se ipak vidi da nije šipak.
Da sam je probala, a da nisam znala od čega je, nikada ne bih pogodila.


Probajte je, nećete pogrešiti.

Paradajz i dunje su od mog Sulje.
Domaće, neprskano i tačka.
Baš sam se raspričala ;).




Recept je objavljen na portalu Danas.rs

2 comments:

  1. i ja volim manju količinu, pa iako bacim - bacim ... pa šta !!! ... kombinacija ti je neviđena ... zanima me okus samo ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napisala sam gore da podseća na šipak. Čak je lepši ;)

      Delete