Sunday, September 27, 2015

Paradajz čorba sa knedlama



Paradajz čorba je popularna tokom svih godišnjih doba.
U sezoni paradajza je najukusnija jer se može pripremiti od svežeg paradajza.
Obično je pripremam sa testeninom ili ovsenim pahuljacima.
Paradajz čorba je ukusna kada se dodaju neke žitarice - heljda, kinoa, pirinač...
U poslednje vreme, knedlice su zamenile sve navedeno.
Umesto soka od paradajza, prpoiručujem da u sezoni koristite svež paradajz (okvirno 1 kg umesto 1/2 soka ).
Paradajz čorba se može poripremiti na više načina.
Preporučujem da probate ovako pripremljenu paradajz čorbu.


Neophodni sastojci za knedlice:
1 srednje jaje;
1 kašika običnog brašna;
1 kašika palente ili kukuruznog griza;
1 kašičica ulja po izboru;
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista;
1 kašičica sitno iseckanog crnog luka;
prstohvat soli i bibera.

Neophodni sastojci za čorbu:
1/2 l gustog soka od paradajza;
1 kašika sitno iseckanog crnog luka;
1 kašika ulja po izboru;
1 kašičica soli;
1 kašičica palente ili kukuruznog griza;
po ukusu:biber, origano, beli luk u prahu, peršunov list.


Paradajz čorba, priprema:
Prvo pripremiti knedlice - umutiti jaje, pa dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati.
U šerpu sipati pola litre vode, po malo soli i bibera, pa staviti da provri.
Kada voda provri, kašičicom oblikovati knedlice i spuštati ih u kipuću vodu. Ostaviti ih da se kuvaju oko 2 minuta, pa dodati paradajz sok i ostale navedene sastojke osim peršunovog lista.
Paradajz čorbu "krčkati" desetak minuta na nižoj temperaturi.

Prilikom služenja,čorbu posuti peršunovim listom.

Ukoliko volite pikantnije ukuse, crni luk prvo propržite na vrelom ulju.

A ako ne volite crni luk, slobodno ga eliminišete.

Fotografija koja je krasila naslovnu stranu Politikinog Magazina 19.07.2015.


Ukoliko sok od paradajza koji koristite nije začinjen, po ukusu dodajte još začina i malo šećera.




No comments:

Post a Comment