Kada su šljive zrele i slatke, džem od šljiva možete pripremiti bez dodavanja šećera.
Ako se odlučite da ga kuvate u rerni, sve je još jednostavnije.
Džem od šljiva iz rerne, sastojci:
2 kg zrelih šljiva
*količina je za jednu teglu od 720 ml
Priprema:Šljive operite i ošistite od koštica.
Stavite ih u veću šerpu ili pleh okvirnog prečnika 33 cm.
Rernu zagrejte na 180-200 stepeni i stavite šerpu sa šljivama.
Mešajte povremeno (na 20 minuta).
Za oko sat i po do dva, džem bi trebalo da je gotov.
Izvadite šerpu iz rerne i mešajte energično nekoliko minuta kako bi se šljive usitnile ili jednostavno usitnite štapnim mikserom.
Džem je gotov kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe.
Džem sipajte u sterilisanu i zagrejanu teglu, zatvorite metalnim poklopcem, okrenite je na poklopac i oStavite da tako odstoji oko pola sata, a potom je vratite u prvobitni položaj.
Napomene:Ukoliko šljive nisu dovoljno slatke, šećer možete dodati po ukusu na početku pečenja (okvirno 150 g po kilogramu očišćenih šljiva).
Što se tiče začina, u džem od šljiva pred kraj kuvanja možete dodati: vanilin šećer, rum cimet, zvezdasti anis ili nešto po ukusu.
Kada pročitate recept da je džem bez šećera, a u receptu su recimo urme, nemojte se zavaravati jer su urme pune šećera i svaki džem ima drugačiji ukus zbog njih, ali svakako možete napraviti onako kako mislite na treba.
Ukoliko džem bez dodatog šećera pripremate zbog nekog načina ishrane ili npr. zbog dijabetesa, urme bi trebalo da izbegavate.
No comments:
Post a Comment