Pesak torta se u našoj kući oduvek priprema sa C Slatka tradicija proizvodima.
Ova poslastica je popularna nekoliko decenija.
Fina je, lagana, kremasta, ukusna i brza za pripremu.
Pesak torta, sastojci:
1 l mleka
200 g šećera
3 C pudinga sa ukusom vanilina (ili 120 g C čvrstina)
150 g margarina ili maslaca
150 g mlevenog keksa
80 g mlečne čokolade
mleko za šlag prema uputstvu sa pakovanja
U 2 dl hladnog mleka rastvoriti puding/gustin.
8 dl mleka sipati u šerpu, dodati šećer i staviti da provri.
Kada provri sipati puding rastvoren u mleku i skuvati ga prema uputstvu sa pakovanja (oko 5 minuta na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje).
Umešati vanilin šećer.
Na šerpu u kojoj je puding staviti poklopac ili pokriti providnom folijom kako se tokom hlađenja ne bi stvorila korica.
Mešati ga povremeno tokom hlađenja.
Ohladiti ga na sobnoj temperaturi.
Margarin ili puter sobne temperature umutiti mikserom i dodati u ohlađeni puding i ponovo umutiti.
Smesu podeliti na tri jednaka dela.
U prvi deo umešati mleveni keks i staviti na dno modle prečnika oko 20 cm.
U drugi deo umešati istopljenu čokoladu, premazati preko sloja sa keksom.
U treći deo umešati kokos, premazati preko čokoladnog sloja.
Šlag umutiti prema uputstvu sa pakovanja i premazati tortu.
Ostaviti je u frižideru nekoliko sati (najbolje preko noći), dekorisati po želji i poslužiti.
Napomene:
Ima dosta recepata za pesak tortu koji su manje-više isti.
Negde ide više pudinga, negde manje.
Najčešće se kombinuju kokos i orasi, ali meni se više dopada ova kombinacija.
Količinu šećera prilagodite ukusu.
Takođe, količine kokosa i čokolade možete prilagoditi ukusu.
Pesak torta pripremljena na ovaj način je kremasta i lagana.
Ovu poslasticu možete pripremiti i u posnoj varijanti (mrsne sastojke zamenite posnim).
No comments:
Post a Comment