Friday, March 17, 2023

Pesak torta


Pesak torta se u našoj kući oduvek priprema sa C Slatka tradicija proizvodima.

Ova poslastica je popularna nekoliko decenija.

Fina je, lagana, kremasta, ukusna i brza za pripremu.


Pesak torta, sastojci:

1 l mleka

200 g šećera

3 C pudinga sa ukusom vanilina (ili 120 g C čvrstina)

1 kesica C vanilin šećera

150 g margarina ili maslaca

150 g mlevenog keksa

80 g mlečne čokolade

80 g C kokosovog brašna

40 g belog C šlag krema

mleko za šlag prema uputstvu sa pakovanja


Pesak torta, priprema:

U 2 dl hladnog mleka rastvoriti puding/gustin.

8 dl mleka sipati u šerpu, dodati šećer i staviti da provri.

Kada provri sipati puding rastvoren u mleku i skuvati ga prema uputstvu sa pakovanja (oko 5 minuta na srednjoj temperaturi uz neprekidno mešanje).

Umešati vanilin šećer.

Na šerpu u kojoj je puding staviti poklopac ili pokriti providnom folijom kako se tokom hlađenja ne bi stvorila korica.

Mešati ga povremeno tokom hlađenja.

Ohladiti ga na sobnoj temperaturi.

Margarin ili puter sobne temperature umutiti mikserom i dodati u ohlađeni puding i ponovo umutiti.

Smesu podeliti na tri jednaka dela.

U prvi deo umešati mleveni keks i staviti na dno modle prečnika oko 20 cm.

U drugi deo umešati istopljenu čokoladu, premazati preko sloja sa keksom.

U treći deo umešati kokos, premazati preko čokoladnog sloja.

Šlag umutiti prema uputstvu sa pakovanja i premazati tortu.

Ostaviti je u frižideru nekoliko sati (najbolje preko noći), dekorisati po želji i poslužiti.


Napomene:

Ima dosta recepata za pesak tortu koji su manje-više isti.

Negde ide više pudinga, negde manje.

Najčešće se kombinuju kokos i orasi, ali meni se više dopada ova kombinacija.

Količinu šećera prilagodite ukusu.

Takođe, količine kokosa i čokolade možete prilagoditi ukusu.

Pesak torta pripremljena na ovaj način je kremasta i lagana.

Ovu poslasticu možete pripremiti i u posnoj varijanti (mrsne sastojke zamenite posnim).




No comments:

Post a Comment