Monday, January 17, 2022

Rolat sa makom

 


Poslastica koja se najčešće priprema sa makom je štrudla.

Jedan od recepata možete videti ovde.

Ali sada sam vam pripremila nešto malo drugačije i jednostavnije za pripremu.

U pitanju je rolat sa makom.


Sastojci za biskvit:

4 jajeta

4 kašike šećera

4 kašike ulja

4 kašike brašna


Sastojci za fil:

200 g mlevenog maka

200 g šećera

2 dl mleka

1 kesica vanilin šećera

100 g putera/margarina

100 g mlevenog keksa


Priprema biskvita:

Penasto umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne istopi.

Dodajte žumanca i ponovo umutite.

A zatim ulje uz neprekidno mućenje.

Na kraju umešajte brašno.

Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8 minuta.

Proveravajte tokom pečenja, kada se biskvit odvoji od papira, gotov je, ne treba da bude taman.

Prohladite ga malo, pa uvijte u rolat zajedno sa papirom.

Priprema fila:

Sjedinite mak, mleko i šećer.

Kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja uz neprekidno mešanje na srednjoj temperaturi.

Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer i maslac i mešajte dok se svi sastojci sjednie.

Potom umešajte keks.

Odvijte biskvit, premažite ga filom od maka i uvijte, ali ovog puta bez papira.

Rolat ostavite u frižideru oko sat vreena.

Pre služenja ga možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.

Ili ga jednostavno poslužite bez ičega.







No comments:

Post a Comment