Poslastica koja se najčešće priprema sa makom je štrudla.
Jedan od recepata možete videti ovde.
Ali sada sam vam pripremila nešto malo drugačije i jednostavnije za pripremu.
U pitanju je rolat sa makom.
Sastojci za biskvit:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike ulja
4 kašike brašna
Sastojci za fil:
200 g mlevenog maka
200 g šećera
2 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
100 g putera/margarina
100 g mlevenog keksa
Penasto umutite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne istopi.
Dodajte žumanca i ponovo umutite.
A zatim ulje uz neprekidno mućenje.
Na kraju umešajte brašno.
Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8 minuta.
Proveravajte tokom pečenja, kada se biskvit odvoji od papira, gotov je, ne treba da bude taman.
Prohladite ga malo, pa uvijte u rolat zajedno sa papirom.
Priprema fila:
Sjedinite mak, mleko i šećer.
Kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja uz neprekidno mešanje na srednjoj temperaturi.
Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer i maslac i mešajte dok se svi sastojci sjednie.
Potom umešajte keks.
Odvijte biskvit, premažite ga filom od maka i uvijte, ali ovog puta bez papira.
Rolat ostavite u frižideru oko sat vreena.
Pre služenja ga možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.
Ili ga jednostavno poslužite bez ičega.
No comments:
Post a Comment