Šta radite kada imate višak grožđa ili vam je grožđe kiselo ili možda preslatko?
Da li ste pravili sok od grožđa?
Ja jesam.
Sok od grožđa i malina, sastojci:
1 kg crnog grožđa
1-2 šake malina (opciono)
voda po potrebi
zaslađivač po ukusu
Priprema:
Operite i očistite grožđe od peteljki.
Izgnječite grožđe i maline gnječilicom za krompir ili jednostavno sameljite u nekom procesoru za hranu.
Dodajte oko pola l vode, izmešajte i procedite.
Probajte sok, pa po ukusu zasladite i dodajte još vode.
Ja sam sipala cca 7 dl vode i bilo mi je taman, nisam dodavala zaslađivač.
Sve zavisi od toga koliko je grožđe slatko.
Ovako pripremljen sok ne sme dugo da stoji jer može da se pokvari, 1-2 dana u frižideru.
Ukoliko ipak želite da sok duže potraje, prokuvajte ga, ohladite i čuvajte u frižideru.
Napomene:
Maline nisu neophodne, ja sam ih imala i dodala u sok.
Ukoliko imate neko drugo bobičasto voće, možete ga kombinovati sa grožđem - borovnice, višnje, aronija, ribizle...
No comments:
Post a Comment