Wednesday, September 15, 2021

Baba ganuš - namaz od patlidžana (baba ganoush)


Baba ganuš - možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.

Patlidžan, beli luk, susam...

Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.

Možda ste nekada nešto slično napravili,  a da niste znali da je baš to-to.


Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:

500 g patlidžana (2 manja)

2 čena belog luka

2-3 kašike tahinija

so, biber, sok od limuna po ukusu



Priprema:

Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.

Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.

Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.

Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.

Probajte i doradite ukus.

Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.


Napomene:

Količine nisu obavezujuće, ne morate ništa meriti u gram.

Ukoliko volite, možete dodati i maslinovo ulje i/ili više tahinija.

Tahini je susamova pasta.



1 comment:

  1. Ma ekstra je .. I naziv mi je sladak ...
    Jel ga ostavljaš tako pečenog za zimu?

    ReplyDelete