Baba ganuš - možda naziv zvuči egzotično, ali je sve vrlo jednostavno i dostupno.
Patlidžan, beli luk, susam...
Namaz od patlidžana i tahinija koji je poreklom sa istoka.
Možda ste nekada nešto slično napravili, a da niste znali da je baš to-to.
Baba ganuš (namaz od patlidžana) sastojci:
500 g patlidžana (2 manja)
2 čena belog luka
2-3 kašike tahinija
so, biber, sok od limuna po ukusu
Priprema:
Patlidžan dobro oprati, bocnuti viljuškom na nekoliko mesta i ispeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Peći oko pola sata, tj. dok patlidžan fino ne omekša.
Beli luk možete ispeći ili ostaviti svež, u zavisnosti od toga kakvu aromu volite.
Ohlađeni patlidžan oljuštite (nije problem ako ostane deo kore) i zajedno sa svim ostalim sastojcima napravite namaz u seckalici za hranu.
Ako volite krupnije komade, sve dobro izgnječite viljuškom ili gnječilicom za krompir.
Probajte i doradite ukus.
Prilikom služenja možete posuti svežim peršunovim listom.
Napomene:
Količine nisu obavezujuće, ne morate ništa meriti u gram.
Ukoliko volite, možete dodati i maslinovo ulje i/ili više tahinija.
Tahini je susamova pasta.
Ma ekstra je .. I naziv mi je sladak ...
ReplyDeleteJel ga ostavljaš tako pečenog za zimu?