Saturday, November 14, 2020

Kitnkez, kitnikez, kotonjada ili sir od dunja



Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime..

Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području.

Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja).

Kao i kod ostalih recepata, i u ovom postoje varijacije na temu, ali osnova je ista - dunje, šećer i limun.

Boja zavisi od više faktora.

Bez obzira na boju, kitnkez je uvek ukusan i aromatičan.





Dunja je simbol ljubavi, sreće, plodnosti neprolaznosti. 
Plod je opojnog mirisa i neodoljivog ukusa.
Drevne civilizacije su veoma cenile dunju zbog njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.
Simbol je jeseni.
Zbog neodoljivog mirisa, dunja je često ukras na ormaru.





Kitnkez/sir od dunja, sastojci:

1 kg dunja, očišćenih od koštica

800 g šećera

2 limuna

po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi...



Priprema:

Dunje isecite na manje komade (ja ih ne ljuštim, ali ukoliko mislite da treba, možete ih oljuštiti.

Stavite ih u veću šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne omekšaju, a voda ispari.

U ovoj fazi kuvanja možete dodati i limun ili ga ostaviti za drugu fazu.

(Za pripremu kitnkeza koristim i koricu i meso limuna i stavljam ga u prvoj fazi kuvanja, koricu možete da narendate, a meso da iseckate.)

Kada se dunje skuvaju, ispasirajte ih.

Najjednostavnije je koristiti štapni mikser ili seckalicu za hranu.

Smesu vratite u šerpu, sipajte šećer i kuvajte na srednje jakoj temperaturi uz često mešanje.

Ukoliko se odlučite da koristite sok od limuna i rendanu koricu, možete ih dodati u ovoj fazi.

Kitnkez /sir od dunja treba kuvati oko 2 sata.

Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer.

Smesa treba da bude baš čvrsta, dosta čvršća od džemova i pekmeza. 

U kuvani kitnkez možete umešati iseckane orahe.

Za oblikovanje možete koristiti modle po izboru - velike, male, silikonske metalne.

Najčešće koristim modlice za praline.

Deo sa orasima obično izlijem u običan pleh i posle sečem na kocke.

Kada se kitnkez ohladi i postane dovoljno čvrst, izvadite ga iz modli i ostavite da se suši na vazduhu.

Po želji ga možete uvaljati u kristal šećer.

Sir od dunja ne treba čuvati u frižideru već u hladnijoj prostoriji.

Što duže stoji i suši se, ukusniji je.



Napomene:

Količinu limuna sam prilagodila svom ukusu.

Slobodno možete smanjiti količinu.

Znate da kod mene sve može i ne mora.

Ukoliko nemate iskustva u pripremi ove delicije, slobodno ga kuvajte malo duže, bolje da bude čvrst nego mek.






No comments:

Post a Comment