Kitnkez je tradicionalna vojvođanska poslastica koja može da traje cele zime..
Sir od dunja (Quittenkäse) ima više naziva na našem području.
Često ga nazivaju i sulc od dunja, ali u pitanju je druga poslastica koja se priprema od ostataka (ljuske i koštica od dunja).
Kao i kod ostalih recepata, i u ovom postoje varijacije na temu, ali osnova je ista - dunje, šećer i limun.
Boja zavisi od više faktora.
Bez obzira na boju, kitnkez je uvek ukusan i aromatičan.
Kitnkez/sir od dunja, sastojci:
1 kg dunja, očišćenih od koštica
800 g šećera
2 limuna
po ukusu: vanilin šećer, orašasti plodovi...
Dunje isecite na manje komade (ja ih ne ljuštim, ali ukoliko mislite da treba, možete ih oljuštiti.
Stavite ih u veću šerpu, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne omekšaju, a voda ispari.
U ovoj fazi kuvanja možete dodati i limun ili ga ostaviti za drugu fazu.
(Za pripremu kitnkeza koristim i koricu i meso limuna i stavljam ga u prvoj fazi kuvanja, koricu možete da narendate, a meso da iseckate.)
Kada se dunje skuvaju, ispasirajte ih.
Najjednostavnije je koristiti štapni mikser ili seckalicu za hranu.
Smesu vratite u šerpu, sipajte šećer i kuvajte na srednje jakoj temperaturi uz često mešanje.
Ukoliko se odlučite da koristite sok od limuna i rendanu koricu, možete ih dodati u ovoj fazi.
Kitnkez /sir od dunja treba kuvati oko 2 sata.
Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer.
Smesa treba da bude baš čvrsta, dosta čvršća od džemova i pekmeza.
U kuvani kitnkez možete umešati iseckane orahe.
Za oblikovanje možete koristiti modle po izboru - velike, male, silikonske metalne.
Najčešće koristim modlice za praline.
Deo sa orasima obično izlijem u običan pleh i posle sečem na kocke.
Kada se kitnkez ohladi i postane dovoljno čvrst, izvadite ga iz modli i ostavite da se suši na vazduhu.
Po želji ga možete uvaljati u kristal šećer.
Sir od dunja ne treba čuvati u frižideru već u hladnijoj prostoriji.
Što duže stoji i suši se, ukusniji je.
Napomene:
Količinu limuna sam prilagodila svom ukusu.
Slobodno možete smanjiti količinu.
Znate da kod mene sve može i ne mora.
Ukoliko nemate iskustva u pripremi ove delicije, slobodno ga kuvajte malo duže, bolje da bude čvrst nego mek.
No comments:
Post a Comment