Wednesday, November 11, 2020

Heljdopita iz tiganja

Heljdopita ili američke palačinke sa sirom...

Nisam sigurna koji bi naziv bio najadekvatiji.

Ali u ovom slučaju naziv nije bitan, bitno je da se ovo jelo jako brzo priprema i da je ukusno.


Heljdopita iz tiganja (za 3 osobe):

3 jajeta

so po ukusu

150 ml mleka

120 g heljdinog brašna

1/3 ravne kašičice praška za pecivo

200 g sira po izboru

ulje za premazivanje tiganja


Heljdopita iz tiganja, priprema:

Umutite penasto jaja i so.

Dodajte mleko, brašno i prašak za pecivo.

Sjedinite sve sastojke, a potom dodajte sir koji ste prethodno izmrvili (ja sam koristila zlatiborski polumasni sir koji se fino topi i razvlači kao kačkavalj).

Smesu ostavite da odstoji desetak minuta.

Nelepeljivi tiganj delimično premažite uljem (moj tiganj je prečnika cca 20 cm).

Dovoljno je pola kašičice ulja (koristila sam susamovo ulje, a vi možete ono koje želite).

Dobro zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi i sipajte 1/3 smese.

Pecite oko pet minuta (dok gornja površina ne bude suva na dodir), okrenite i pecite još nekoliko minuta.

Postupak je isti i za ostale.

S tim što ja tiganj premazujem ulje samo prvi put.

Možete praviti i male pitice/palačinke.

Kako god vam se dopada.

Ukoliko "ne štedite" ulje, možete sipati i malo više.

Napomene:

Količina soli zavisi od toga koliko je sir slan.

U smesu možete dodati začine po ukusu - uglavnom dodajem origano i mrvljenu ljutu papriku.

Prilikom pečenja, gornju površinu možete posuti semenkama po izboru.


Ako vam je lakše, mere za jednu osobu su:
1 jaje,
50 ml mleka
40 g bršna
70 g sira (okvirno)
i malo praška za pecivo, prstohvat ili dva.



No comments:

Post a Comment