Heljdopita ili američke palačinke sa sirom...
Nisam sigurna koji bi naziv bio najadekvatiji.
Ali u ovom slučaju naziv nije bitan, bitno je da se ovo jelo jako brzo priprema i da je ukusno.
Heljdopita iz tiganja (za 3 osobe):
3 jajeta
so po ukusu
150 ml mleka
120 g heljdinog brašna
1/3 ravne kašičice praška za pecivo
200 g sira po izboru
ulje za premazivanje tiganja
Umutite penasto jaja i so.
Dodajte mleko, brašno i prašak za pecivo.
Sjedinite sve sastojke, a potom dodajte sir koji ste prethodno izmrvili (ja sam koristila zlatiborski polumasni sir koji se fino topi i razvlači kao kačkavalj).
Smesu ostavite da odstoji desetak minuta.
Nelepeljivi tiganj delimično premažite uljem (moj tiganj je prečnika cca 20 cm).
Dovoljno je pola kašičice ulja (koristila sam susamovo ulje, a vi možete ono koje želite).
Dobro zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi i sipajte 1/3 smese.
Pecite oko pet minuta (dok gornja površina ne bude suva na dodir), okrenite i pecite još nekoliko minuta.
Postupak je isti i za ostale.
S tim što ja tiganj premazujem ulje samo prvi put.
Možete praviti i male pitice/palačinke.
Kako god vam se dopada.
Ukoliko "ne štedite" ulje, možete sipati i malo više.
Napomene:
Količina soli zavisi od toga koliko je sir slan.
U smesu možete dodati začine po ukusu - uglavnom dodajem origano i mrvljenu ljutu papriku.
Prilikom pečenja, gornju površinu možete posuti semenkama po izboru.
No comments:
Post a Comment