Brza i fina keks torta sa nezaobilaznim C Slatka tradicija proizvodima.
Keks torta, sastojci za fil:
6 dl mleka
4 kašike šećera (ili više po ukusu)
1 kašika C kakao praha (cca 15 g)
100 g crne čokolade
50 g putera/margarina
250 g keksa po izboru
1 dl jače crne kafe
1 dl mleka
Završnica:
1 kesica C šlag krema sa ukusom čokolade
mleko prema uputstvu sa pakovanja
4 dl mleka i šećer stavite da provri.
U ostatku mleka (2dl) razmutite: čvrstin/gustin, kakao prah i vanilin šećer.
Kada mleko provri, sipajte razmućenu smesu i kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.
Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu i puter/margarin.
Mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Prohladite fil (prethodno ga prekrijte providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica).
Sjedinite kafu, mleko i vanilin šećer..
Poželjno je da kafa i mleko budu mlaki kako bi se keks brže ovlažio (u vrelu kafu možete sipati hladno mleko).
Modlu za hleb (ili neku drugu po izboru) obložite folijom i poređajte keks koji ste prehodno dobro natopili.
Sipajte trećinu fila i poravnajte.
Postupak ponavljate dok ne utrošite sve sastojke (4 reda keksa i 3 reda fila).
Tortu staviate u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Okrenite je na poslužavnik, skinite foliju i premažite umućenim šlag kremom.
Napomene:
Ja sam se odlučila za tri reda fila i 4 reda keksa jer volim kada ima više keksa, a manje fila.
Koliko će vam keksa biti potrebno, zavisi od vrste keksa.
Upotrebila sam 32 komada Plazma keksa (8*4) i to je bilo cca 230 g.
Možete koristiti i piškote, ali ih u tom slučaju nemojte previše natapati.
Za potapanje keksa možete koristi samo mleko ili samo kafu.
U fil možete dodati kašičicu mlevene kafe npr. ako volite.
Sve po ukusu.
No comments:
Post a Comment