Tuesday, November 24, 2020

Keks torta


Brza i fina keks torta sa nezaobilaznim C Slatka tradicija proizvodima.


Keks torta,  sastojci za fil:

6 dl mleka

4 kašike šećera (ili više po ukusu)

2 kašike C čvrstina (40 g)

1 kašika C kakao praha (cca 15 g)

1 kesica C vanilin šećera

100 g crne čokolade

50 g putera/margarina


250 g keksa po izboru

1 dl jače crne kafe

1 dl mleka

1 kesica C vanilin šećera


Završnica:

1 kesica C šlag krema sa ukusom čokolade

mleko prema uputstvu sa pakovanja


Priprema:

4 dl mleka i šećer stavite da provri.

U ostatku mleka (2dl) razmutite: čvrstin/gustin, kakao prah i vanilin šećer.

Kada mleko provri, sipajte razmućenu smesu i kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.

Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu i puter/margarin.

Mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.

Prohladite fil (prethodno ga prekrijte providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica).


Sjedinite kafu, mleko i vanilin šećer..

Poželjno je da kafa i mleko budu mlaki kako bi se keks brže ovlažio (u vrelu kafu možete sipati hladno mleko).

Modlu za hleb (ili neku drugu po izboru) obložite folijom i poređajte keks koji ste prehodno dobro natopili.

Sipajte trećinu fila i poravnajte.

Postupak ponavljate dok ne utrošite sve sastojke (4 reda keksa i 3 reda fila).

Tortu staviate u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Okrenite je na poslužavnik, skinite foliju i premažite umućenim šlag kremom.


Napomene:

Ja sam se odlučila za tri reda fila i 4 reda keksa jer volim kada ima više keksa, a manje fila.

Koliko će vam keksa biti potrebno, zavisi od vrste keksa.

Upotrebila sam 32 komada Plazma keksa (8*4) i to je bilo cca 230 g.

Možete koristiti i piškote, ali ih u tom slučaju nemojte previše natapati.

Za potapanje keksa možete koristi samo mleko ili samo kafu.

U fil možete dodati kašičicu mlevene kafe npr. ako volite.

Sve po ukusu.






No comments:

Post a Comment