Thursday, October 1, 2020

Prevrnuta torta sa jabukama

Dobra stara prevrnuta torta sa jabukama...

Miriše na jesen i zimu.

Mama je najčešće pravila u tom periodu.

Ali možete je praviti kada god poželite.

Takođe, prevrnuta torta sa jabukama se može obogatiti nekim orašastim plodovima, npr. orasima.

Moja tetka u biskvit stavlja seckane orahe...

Znači, i ova poslastica je zgodna za eksperimentisanje.

Sastojci za sloj od jabuka:

2 kg jabuka (po izboru)

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta

50 g putera (margarina)


Sastojci za biskvit:

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika ulja

5 kašika brašna


Prevrnuta torta sa jabukama, priprema:

Jabuke oljuštite i očistite od semenki.

Isecite ih na komade zeljene veličine (ne moraju biti jako mali).

Šerpu/modlu prečnika cca 25 cm premažite puterom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom.

Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.

Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste jabuka).

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit - odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg.

Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi.

Zatim dodajte žumanca i kratko umutite.

Potom sipajte ulje neprekidno muteći.

Na kraju umešajte brašno.

Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još cca 25 minuta tj. dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.

Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit stavite tacnu na modlu i prevrnite.

Ukoliko vam neki komadi jabuka ostanu na modli, skinite ih kašikom i stavite na kolač.

Ohlađen kolač/tortu po želji možete premazati umućenim šlagom ili posuti mlevenim orasima.

A možete ga poslužiti i bez dodataka.

Kako god vam se dopada.

Napomene:

Količinu šećera u jabukama prilagodite ukusu.

Isto se odosi na vanilin šećer i cimet.

Kada se jabuke peku, ne treba da budu suve, vodite računa da ih ne prepečete jer će u tom slučaju kolač (tj. biskvit) biti suvlji.

Kada se prevrne, sok iz jabuka će se upiti u biskvit i imaćete vrlo ukusan i sočan kolač/tortu.

Ukoliko ovu poslasticu ne dekorišete šlagom, to će biti kolač.

Ukoliko ga bogato premažete šlagom, to će biti torta.

Zato u ovom receptu koristim oba pojma - "kolač" i "torta".

Za dekoraciju sam koristila prokuvane kriške neoljuštenih jabuka.

Količine su po potrebi - malo vode, malo šećera i malo limunovog soka.

Za pripremu ove poslastice, koristila sam jabuke iz naše bašte koje su neprskane i ne tako lepe na izgled.

Ali zato su jako ukusne.









No comments:

Post a Comment