Friday, May 22, 2020

Griz


Griz je poslastica koja je populana među svim generacijama.
Vrlo je jednostavan za pripremu, a kada su u pitanju ukusi, imate baš dosta mogućnosti.
Predlažem sledeću kombinaciju ukusa.


Griz, priprema (za dve porcije):
5 dl mleka
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
5 ravnih kašika griza (45-50 g)
1/2 kašičice cimeta
2 kašike čokoladnih kapljica ili komadića čokolade
sveže jagode po potrebi



Priprema:
Mleko i šećer stavite da se zagreje.
Pre nego što provri sipajte vanilin šećer i griz.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko pet minuta uz često mešanje.
Umešajte cimet i sipajte u činijice.
Na topao griz stavite komadiće čokolade i po želji pospite cimetom.
Kada se malo prohadi, dodajte sveže jagode.


Napomene:
Po ukusu možete dodati još šećera.
Umesto svežih jagoda, možete staviti preliv od jagoda.
Kratko prokuvajte cca 100 g jagoda sa 2-3 kašike šećera.
Nekada griz stavljam u vrijuće mleko, nekada ne.
Ako griz stavljate u mleko koje ne vri, manja je verovatnoća da se naprave grudvice.


No comments:

Post a Comment