Tuesday, April 14, 2020

Pašteta od pasulja (posno)


Na mom blogu već postoji nekoliko pašteta od pasulja i razni posni namazi/paštete.
Ova pašteta od pasulja je malo drugačija - pikantnija.


Pašteta od pasulja
Sastojci za paštetu:
400 g kuvanog crvenog pasulja
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 ravna kašičica soli
4 kašike ulja
1 kašičica slatke začinske paprike (dimljene)
1/2 kašičice ljute začinske paprike
1/2 kašičice sušenog origana
1/2 kašičice sušenog bosiljka
mleveni biber po ukusu
150 ml pasiranog paradajza/soka od paradajza

Sastojci za prženi luk:
1 veća glavica crnog luka
2-3 kašike ulja
2-3 prstohvata mlevenog bibera
1/2 kašičice rendane kore limuna



Pašteta od pasulja, priprema:
Sve navedene sastojke stavite u blender ili u posudu i procesirajte dok je moguće.
Dodajte sok od paradajza postepeno dok ne dobijete željenu gustinu, procesirajte/meljite u međuvremenu.

Paštetu stavite u posudu sa poklopcem ili u teglicu i odložite u frižider.


Prženi luk:
Luk isecite na polukolutove.
Ulje zagrejte u šerpici ili tiganju, dodajte luk i biber.
Pržite na nižoj temperaturi uz povremeno mešanje dok ne dobijete finu braonkastu boju.
Umešajte koricu limuna i pržite jop oko minut.

Paštetu namažite na kriške hleba i stavite prženi luk.
Ostali ukusi/dekoracija po izboru.


Napomene:
Količine začina prilagodite ukusu.
Umesto svežeg belog luka, možete koristiti beli luk u prahu.
Prženi luk možete ssamleti zajedno sa svim ostalim sastojcima.

Meni je ovako bilo lepše, ali stvar izbora.


Još jedna način pripreme, pogledajte ovde.

Još jedan, ovde.

Razni posni namazi se nalaze ovde.

No comments:

Post a Comment